Wykonanie
Super ciasto w sam raz na nadchodzące okazje - Andrzejki, Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne,
czekoladowe, z dodatkiem
orzechów włoskich,
bakalii i chrupiących
wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :)

SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm)
Biszkopt kakaowy:4
jajka1/2 szkl
cukru1,5 łyżki
oleju1/3 szkl
mąki pszennej1/3 szkl
mąki ziemniaczanej2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoBeza z
bakaliami i
wafelkami:6
białekszczypta
soli1 szkl
cukru4
wafelki Grześki100 g
orzechów włoskich50 g wiórek
kokosowych100 g mieszanki
bakalii (można pominąć i dodać po 50 g więcej
orzechów i wiórek
kokosowych)Masa czekoladowa:3 szkl
mleka2 budy nie czekoladow e1 łyżka
mąki pszennej (z lekkim czubkiem)1 łyżka
mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)6
żółtek6 łyżek
cukru2 0 0 g
masła1-2 łyżki
kakao2 łyżki likieru/wódki (można pominąć)1-2 łyżka nutelli (można pominąć)Dodatkowo:1-2
wafelki Grześkigarść posiekanych
orzechów włoskich3-4 łyżki wi órek
kokosowychBiszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać
cukier, a następnie
żółtka i
olej. Obie
mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać
kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 minut w 180*C.
Beza z
bakaliami i
wafelkami:
Wafelki pokruszyć.
Orzechy włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta.
Bakalie posiekać nożem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Ciągle miksując dodawać stopniowo
cukier. Dodać pokruszone
wafelki,
orzechy,
wiórka kokosowe i
bakalie. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30 min w 180*C.Masa czekoladowa:Odlać 1/2 szkl
mleka, a resztę zagotować z
cukrem. W odlanym
mleku rozprowadzić
budyń i obie
mąki, a następnie dodać
żółtka. Dokładnie wymieszać, a później wylać na gotujące się
mleko i ciągle mieszać, aż
budyń zgęstnieje a na wierzch zaczną wychodzić pęcherzyki powietrza. Przykryć szczelnie folią spożywczą (tak, żeby dotykała wierzchu budyniu - dzięki temu nie
zrobi się kożuch) Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć mikserem i ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać
kakao, nutellę oraz
alkohol.Uwaga: gdyby w budyniu mimo wszystko pojawiły się grudki, robić wszystko tak jak w przepisie, a następnie gotową masę przetrzeć przez sito o grubszych oczkach.A tak na marginesie, jak już jesteśmy przy
masie budyniowej to zdradzę Wam niezawodny sposób jak uratować zważoną masę budyniową : należy ją przełożyć do metalowej miski, a tą położyć na gazie na garnku z gorącą
wodą (jeszcze nie gotującą się), tak, żeby nie dotykała ona dnem do
wody. Natępnie (nie wyłączając gazu pod garnkiem) należy miksować masę tak długo, aż podgrzeje się ona na tyle, że wytrącone cząsteczki tłuszczu połączą się z resztą. Masę wstawić do lodówki do stężenia (pod wpływem ciepła
zrobi się rzadsza) i gotowe - można smarować ciasto!Przełożenie:Na spód położyć
bezę, posmarować ją masą budyniową (zostawiając kilka łyżek do posmarowania wierzchu). Na to wyłożyć
biszkopt, posmarować resztą masy budyniowej i wierzch posypać pokruszonymi
wafelkami,
orzechami i wiórkami.



Inspiracja: Zjem to - dolna warstwa, reszta to moja inwencja ;)