Wykonanie
Dzisiaj prezentuję jeden z wielu lokalnych przepisów na smaczną gotowaną
kapustę z dodatkami. Zwykle
kapustę przygotowuje się z jednym wiodącym dodatkiem, np.
suszonymi grzybami, albo
grochem. Tym razem jednak zachęcam Was do ugotowania wszystkomającej
kapusty lasowiackiej z zasypką :) Znajdzie się w niej – poza
kapustą kiszoną –
boczek,
czerwoną fasolę,
kaszę jęczmienną i
cebulę. Prawda, że ma wszystko? :) Można ją podawać z
chlebem, albo kotletami mielonymi. Lub
ziemniakami. Wszystko zależy od upodobań. Podstawowy przepis pochodzi z książeczki „Smaki Kolbuszowszczyzny” i został zaprezentowany przez Koło Gospodyń Wielkich z Kolbuszowej Górnej. Jedyna zmiana, jakiej dokonałam, to
wywar mięsny. U mnie jest to
wywar z obgotowanego
wędzonego boczku, a w oryginale zastosowano
wywar z
żeberek.Składniki:1 kg
kiszonej kapusty300 g
wędzonego boczku w kawałku50 g
kaszy jęczmiennej200 g
czerwonej fasoli2
cebuleziele angielskie4
liście laurowe½ łyżeczki
kminku2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennejsól i
pieprzWieczór wcześniej
fasolę wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy
wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Na drugi dzień
wodę z
fasolą solimy (około 1 łyżeczki
soli) i gotujemy do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Może to potrwać około godziny.W tym czasie w osobnym garnku zagotowujemy
wodę, dodajemy 4
listki laurowe i 4 ziarna
ziela angielskiego i wkładamy do niej
boczek. Gotujemy go około 15-20 minut na niewielkim ogniu.Na dno dużego garnka nalewamy kilka centymetrów
wody, zagotowujemy i wkładamy do niej lekko wypłukaną, odciśniętą i pokrojoną
kapustę kiszoną. Obgotowujemy około 15 minut i odcedzamy.
Kapustę ponownie przekładamy do tego samego garnka i zalewamy
wywarem z
boczku, przekładając również
liście laurowe i
ziele angielskie. Dodajemy
boczek pokrojony w kostkę,
kaszę jęczmienną i
kminek.
Kapustę z dodatkami dusimy około 30 minut często mieszając.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na
maśle do zeszklenia. Dodajemy
mąkę i wszystko razem jeszcze chwilę smażymy. Całość przekładamy do garnka z
kapustą, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec
kapustę solimy i
pieprzymy do smaku. Dodajemy odcedzoną
fasolę i mieszamy.