Wykonanie
Danie, które powstało przypadkowo i spontanicznie - miałam zrobić dokładnie to samo, ale bez
grzybów. Jak zwykle w weekend wsiadłam jednak na rower i przypadkiem koło mnie wyrósł podgrzybek, a za nim następny i kolejny. Trochę przykro było je wrzucać luzem do plecaka, ale tak zostawić chyba jeszcze gorzej :)
Grzyby wylądowały w obiedzie. Przy okazji - do niedawna żyłam w przekonaniu, że
grzyby są kompletnie bezwartościowe - ostatnio jednak postanowiłam poczytać trochę na ten temat, bo trudno uwierzyć, żeby matka natura stworzyła coś kompletnie bezwartościowego i oczywiście okazało się, że jest to mit.
Grzyby są dietetyczne, a przy okazji bogate w witaminy i
sole mineralne, choć jednak trzeba też przyznać, że są ciężkostrawne i nie wszyscy powinni je jeść (np. nie są odpowiednie dla dzieci poniżej 3. roku życia).Tym razem danie podałam z pęczakiem, który idealnie pasuje do wszelkich
sosów, a najbardziej lubię go właśnie z
grzybami.ok. 4 porcjiStopień trudności: łatweSkładniki:-
pierś z kurczaka podwójna- kilka świeżych podgrzybków lub
prawdziwków- 1 nieduża
cebulka- 1/2 pęczka
koperku- 2 kopiaste łyżki gęstego
jogurtu naturalnego- 1 łyżka
mąki- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 1 łyżka
masła- 1 ząbek
czosnku-
sól,
kolorowy pieprz do smaku-
płatki suszonego
czosnku do dekoracjiPrzygotowanie:1. Na patelni rozpuść
masło, przesmaż chwilę pokrojoną
cebulkę, aż się zeszkli. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę
grzyby*, dopraw
solą,
kolorowym pieprzem i smaż kilka minut. Przełóż na talerzyk.2.
Piersi z kurczaka umyj, osusz, przekrój każdą na dwa cieńsze plastry, oprósz
solą i
pieprzem. Na patelni po grzybach (nie trzeba jej myć) rozgrzej
oliwę z oliwek i przesmaż na niej krótko
mięso z obu stron. Następnie dolej ok. 1 szklankę
wody, tak aby było przykryte, dodaj
grzybki z
cebulą i duś pod przykryciem.3.
Jogurt dokładnie wymieszaj w kubku z
mąką, dodawaj po łyżce gorącego sosu, za każdym razem dokładnie mieszając, kiedy już będzie rzadkie i ciepłe wlej całość na patelnię i wymieszaj. Dodaj ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku
solą i
kolorowym pieprzem.4.
Koperek posiekaj, dodaj do sosu i duś jeszcze razem przez kilka minut.Wuala :) Podawaj udekorowane
płatkami suszonego
czosnku - świetnie pasują do tego dania
kasze wszelakie, ale
ziemniaki lub
ryż również będą bardzo dobre. No i jest to jedno z tych dań, które na drugi dzień po odgrzaniu smakują nawet lepiej, więc nie musisz się martwić, jeśli coś zostanie :)*
Grzybów staram się nie myć pod
wodą, oczyszczam je specjalnie do tego celu wyznaczoną, miękką szczoteczką do zębów. Gdzieś kiedyś obiły mi się o oczy szczoteczki przeznaczone do czyszczenia
grzybów, ale to zbędny luksus ;)
