Wykonanie
- Po co tyle tych gołąbków? Dwa tygodnie będziemy je jeść...Patrzę na te zdjęcia, piszę ten przepis i żałuję, że te gołąbki to już historia - zniknęły w trzy dni :) A jeśli kiedykolwiek przyszło Ci robić gołąbki, to wiesz, że to nie takie chop siup i chwilę trzeba się z tą
kapustą poużerać, a później jeszcze cały ten bałagan posprzątać. Chciałabym, żeby mi się chciało co tydzień :) Ale mi się nie chce.A skoro mi się nie chce, to żeby nie robić dwa
razy, zrobiłam dwie wersje - podzieliłam składniki z przepisu na pół i zrobiłam część z
ryżem, a część z
kaszą gryczaną. Te drugie zniknęły szybciej, choć obie wersje są pyszne. Te z
ryżem są łagodniejsze, pewnie będą bardziej smakować dzieciom. Z
kaszą gryczaną bardziej wyraziste i na pewno trochę zdrowsze ;) Założę się, że również pęczak sprawdziłby się świetnie!Podałam z pikantnym
sosie pomidorowym przygotowanym na bazie puszki
pomidorów. Podsmażyłam na patelni
cebulkę na
oliwie z oliwek, dodałam do niej
pomidory, doprawiłam
solą,
pieprzem,
chilli,
czosnkiem, dodałam odrobinę
bulionu pozostałego po pieczeniu gołąbków i tyle ;)Z podanej ilości składników wychodzi około 12 gołąbków.Składniki:- 1 kg
mięsa mielonego (użyłam z
indyka)- 200 gramów
ryżu lub
kaszy gryczanej- 500 gramów
pieczarek- 1 duża
cebula- 2 łyżki
oleju do smażenia- 1 duża główka
kapusty*- opcjonalnie: 1 - 2 łyżki posiekanego
koperku* lub dwie małe. Możesz też użyć
kapusty włoskiej - zwłaszcza dla początkujących będzie łatwiejsza "w obsłudze" ;)Na
wywar do pieczenia:- 2 szklanki
wody- kilka
suszonych grzybów- czubata łyżka
suszonych warzyw (używam zamiast przypraw typu "warzywko")- kilka ziaren
pieprzu- kilka ziaren
ziela angielskiego- 3
liście laurowePrzygotowanie:1.
Kapustę parz w garnku z wrzącą
wodą, tak długo, aż będzie można zdejmować z niej liście. Kiedy wystygnie odkrawaj je od "głąba" (możesz też wyciąć go wcześniej, ale ja nie mam do tego siły) i delikatnie ściągaj. Ostrożnie odkrój też zgrubiałe części liści, tak aby nie zrobić w nich dziury.2. Ugotuj
ryż lub
kaszę na sypko. Odstaw do wystygnięcia.3.
Pieczarki umyj, pokrój w niezbyt grube plasterki.
Cebulę posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej
olej, zeszklij
cebulę, dodaj
pieczarki. Dopraw
solą i
pieprzem. Smaż do momentu, aż cała
woda z
pieczarek odparuje. Odstaw do wystygnięcia.4. Wymieszaj
mięso z
ryżem lub
kaszą oraz podsmażonymi z
cebulą pieczarkami. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać również 1 - 2 łyżki posiekanego
koperku. Właściwie nie dodałam tylko dlatego, że zapomniałam ;)5. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż liśćmi
kapusty. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W garnku zagotuj wszystkie składniki
wywaru.6. Nakładaj farsz na liście
kapusty i zawijaj gołąbki. Układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Na koniec zalej gorącym
wywarem i przykryj liśćmi
kapusty oraz pokrywką (dolną warstwę liści w naczyniu możesz pominąć, ale górna jest konieczna, bo inaczej gołąbki z wierzchu się przypalą!).7. Piecz około godziny. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem.Gołąbki są świetnym "materiałem" do odgrzewania. Wystarczy wlać na dno garnka odrobinę
wody lub sosu i dusić je na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut od zagotowania się wody/sosu. Im większe gołąbki tym dłużej, aby nie były zimne w środku :)Zapraszam do dzielenia się komentarzami na blogu lub na funpage'u:-
