Wykonanie
Mięso na pasztet w garnku,
schab obłożony
przyprawami czeka w lodówce na upieczenia, zaraz biorę się za
ryby. Jest strasznie dużo roboty, dlatego bez wstępów podam przepis, bo muszę znowu biec do kuchni jak tylko go umieszczę na blogu :)
Kapusta wigilijna/farsz do pierogów/kulebiaka/krokietów

Potrzebujemy:1 kg
kapusty kiszonej (koniecznie kupcie taką, która ma biały kolor, bo taka żółtawa to ponoć mogiła)paczuszki
grzybów suszonychcebulioleju do smażenia4-5
liści laurowychkilk u kulecz ek
ziela angielskiegowody do podlewania
kapusty podczas duszenia
Cebul ę kroimy niezbyt drobno - mogą być półplasterki - i smażymy, a ż będz ie przezroczy sta ( a nie złota!).
Kapustę kroimy i dodajemy do garnka.Wcześniej namoc zone
grzyby gotujemy do miękkości, kroimy drobno i dodajemy do
kapusty. D oda jemy
przyprawy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości i smakowitości od czasu do czasu w razie konieczności podlewając odrobiną
wody i mieszając, żeby się ni e spaliła :)

U mnie cz ęść
kapusty będzie zużyta jako nadzienie, a reszta posłuży jako samodz ielna
potr awa lub dodatek do
mięsa :)