ßßß Cookit - przepis na Kapusta Wigilijna

Kapusta Wigilijna

nazwa

Wykonanie

Mięso na pasztet w garnku, schab obłożony przyprawami czeka w lodówce na upieczenia, zaraz biorę się za ryby. Jest strasznie dużo roboty, dlatego bez wstępów podam przepis, bo muszę znowu biec do kuchni jak tylko go umieszczę na blogu :)
Kapusta wigilijna/farsz do pierogów/kulebiaka/krokietów
Potrzebujemy:
1 kg kapusty kiszonej (koniecznie kupcie taką, która ma biały kolor, bo taka żółtawa to ponoć mogiła)
paczuszki grzybów suszonych
cebuli
oleju do smażenia
4-5 liści laurowych
kilk u kulecz ek ziela angielskiego
wody do podlewania kapusty podczas duszenia
Cebul ę kroimy niezbyt drobno - mogą być półplasterki - i smażymy, a ż będz ie przezroczy sta ( a nie złota!). Kapustę kroimy i dodajemy do garnka.
Wcześniej namoc zone grzyby gotujemy do miękkości, kroimy drobno i dodajemy do kapusty. D oda jemy przyprawy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości i smakowitości od czasu do czasu w razie konieczności podlewając odrobiną wody i mieszając, żeby się ni e spaliła :)
U mnie cz ęść kapusty będzie zużyta jako nadzienie, a reszta posłuży jako samodz ielna potr awa lub dodatek do mięsa :)
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2012/12/kapusta-wigilijna.html