ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu dostałam do przejrzenia książkę z przepisami Magdy Gessler, dodawałam nawet jej zdjęcie na Facebooku . Książka zawiera przepisy z Kuchennych Rewolucji i przyznam, że bardzo przypadła mi do gustu. Od razu zauważyłam przepis na kaczkę, którą musiałam spróbować. To moja pierwsza kaczka, wyszła soczysta, miękka i naprawdę pyszna. Następnym razem na pewno zmniejszę ilość cebuli w farszu, jak dla mnie wyszedł zbyt cebulowy :)
Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu!
Zdjęcia kaczki zrobione wspólnie ze Szwagrem, za co mu bardzo dziękuję :)
Potrzebujemy:
MARYNATA:
500 ml białego, wytrawnego wina
4 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
kilka ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól, pieprz
KACZKA:
1 kaczka
300 g wątróbki drobiowej
1 duże jabłko
2 pomarańcze
3 cebule
1 mała pszenna bułka
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżki majeranku
Kaczkę marynujemy dzień przed pieczeniem.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty, wkładamy kaczkę do marynaty i wstawiamy na noc do lodówki.
Kaczka:
Bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle aż powstaną grzanki.
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda z nasionami i kroimy w kostkę.
Pomarańcze dokładnie szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Pomarańczową skórkę ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Pomarańcze obieramy i kroimy na male cząstki, pozbawiamy je błonek. Cebulę kroimy i siekamy, wątróbkę myjemy, pozbawiamy żyłek i drobno kroimy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Kaczkę wyjmujemy z marynaty, osuszamy i nadziewamy farszem. Zszywamy bawełnianą nicią. Solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem.
Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy połowę marynaty i pieczemy 1 godzinę na każdy kilogram kaczki, polewając sosem z brytfanny co 20 minut.
15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy kaczkę i pieczemy bez przykrycia żeby ładnie się zarumieniła.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/04/faszerowana-kaczka-z-przepisu-magdy.html