Wykonanie
Kilka dni temu dostałam do przejrzenia książkę z przepisami
Magdy Gessler, dodawałam nawet jej zdjęcie na Facebooku . Książka zawiera przepisy z Kuchennych Rewolucji i przyznam, że bardzo przypadła mi do gustu. Od razu zauważyłam przepis na
kaczkę, którą musiałam spróbować. To moja pierwsza
kaczka, wyszła soczysta, miękka i naprawdę pyszna. Następnym razem na pewno zmniejszę ilość
cebuli w farszu, jak dla mnie wyszedł zbyt
cebulowy :)Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu!

Zdjęcia
kaczki zrobione wspólnie ze Szwagrem, za co mu bardzo dziękuję :)Potrzebujemy:MARYNATA:500 ml białego,
wytrawnego wina4 łyżki
miodu2 łyżki
octu winnegokilka ziaren
ziela angielskiego1
liść laurowysól,
pieprzKACZKA:1
kaczka300 g
wątróbki drobiowej1 duże
jabłko2
pomarańcze3
cebule1 mała
pszenna bułka2 łyżki klarowanego
masła2 łyżki
majerankuKaczkę marynujemy dzień przed pieczeniem.Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty, wkładamy
kaczkę do marynaty i wstawiamy na noc do lodówki.
Kaczka:
Bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na
maśle aż powstaną grzanki.
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda z nasionami i kroimy w kostkę.
Pomarańcze dokładnie szorujemy, przelewamy wrzątkiem.
Pomarańczową skórkę ścieramy na tarce o cienkich oczkach.
Pomarańcze obieramy i kroimy na
male cząstki, pozbawiamy je błonek.
Cebulę kroimy i siekamy,
wątróbkę myjemy, pozbawiamy żyłek i drobno kroimy.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Kaczkę wyjmujemy z marynaty, osuszamy i nadziewamy farszem. Zszywamy bawełnianą nicią. Solimy,
pieprzymy i posypujemy
majerankiem.
Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia, wlewamy połowę marynaty i pieczemy 1 godzinę na każdy kilogram
kaczki, polewając sosem z brytfanny co 20 minut.15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy
kaczkę i pieczemy bez przykrycia żeby ładnie się zarumieniła.Smacznego!
