Wykonanie
Idąc za ciosem, przygotowałam kolejną pastę kanapkową. Znów jest prosto, z tym że teraz warzywa są pieczone - level wyżej:)Wyszło dość aromatycznie, jeśli chcecie możecie zamiast
bazylii użyć innych świeżych
ziół, np.
oregano. Polecam do
ciemnego pieczywa, w np. połączeniu z
mozzarellą i
pomidorem. Ewentualnie jako dip do warzyw. A i nie sugerujcie się dużą wartością kaloryczną - pasty jest na tyle dużo, że wystarczy na kilka dni.Składniki:1
bakłażan2
cukinie2
czerwone papryki4 ząbki
czosnku5 łyżek
oleju nierafinowanego (50 g)kilka listków
bazyliikilka gałązek
tymianku1 łyżeczka
ostrej paprykisól,
pieprz1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.2.
Bakłażana obierz ze skórki, pokrój w plastry (ok. 1,5 cm szerokości).3.
Cukinii nie obieraj, pokrój podobnie4. Wydrąż gniazda nasienne z
papryki, następnie pokrój na kilka części.5. Piecz warzywa i
czosnek ok. 40 minut, kilka
razy mieszając w trakcie.6. Delikatnie obierz
paprykę ze skórki.7. Gdy wystygną, zblenduj z
olejem i
przyprawami.8. Trzymaj w lodówce w zamkniętym pojemniku, max. kilka dni.Energia (całość)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik772 kcal23 g50 g84 g27 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)39 %46 %71 %31 %108 %