ßßß
Cukinie faszerowane kaszą jęczmienną z warzywami to świetny pomysł na zdrowy i sycący obiad.Z powiedzeniem możesz użyć kaszy ( lub na przykład ryżu ), która została z poprzedniego obiadu.Pieczone cukinie dobrze się odgrzewają więc nadają się też do zabrania ze sobą np do pracy.
Składniki : ( 2 porcje )* 50 g kaszy jęczmiennej,* 1 marchewka, obrana, pokrojona w kostkę,* 1/2 szklanki mrożonego groszku, ( możesz użyć z puszki),* 1 łyżka oliwy do smażenia,* 1 mała cebula, drobno pokrojona,* 100 g ugotowanej piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę,* 2 małe cukinie około 150 g każda,* 100 g mozzarelli w kulce,* sól, pieprz,* 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
Przygotowanie :Kasze jęczmienną ugotuj wg zaleceń z opakowania z dodatkiem marchewki, na ostatnie 5 minut gotowania dodaj groszek ( jeśli używasz groszku z puszki pomiń gotowanie ), odcedź.Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę.W misce zmieszaj kaszę z warzywami z podsmażoną cebulą, kurczakiem i natką pietruszki.Przypraw do smaku solą i pieprzem.Cukinie umyj, przetnij wzdłuż na połówki a następnie łyżką wyjmij pestki - tak aby powstały "łódeczki".Wydrążone cukinie napełnij mieszanką kaszy i posyp tartą mozzarellą.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut.Podawaj z ketchupem lub sosem czosnkowym.
WERSJA DO WYDRUKU / ZAPISU (wystarczy kliknąć na obrazek )