Wykonanie
W tym tygodniu miałam w planach przygotowanie pysznego ciasta
czekoladowego na bazie
mąki migdałowej oraz muffinek z
jabłkami,
orzechami laskowymi i
kardamonem, ale zapomniałam wziąć do Warszawy miksera… Jestem bardzo rozżalona z tego powodu, bo przyjechała do nas Zuzia Makagigi.pl i chciałam ją pysznie ugościć. Pozostaje nam testowanie warszawskich słodkości w cukierniach. Przepisy te postaram się zrealizować w weekend, a tymczasem serwuję Wam pyszną
sałatkę z
jabłkami i
orzechami – w sam raz na tę
porę roku.Przepis opracowałam w oparciu o książkę Sałatki. 111 przepisów .
Seria Fakt radzi numer 5/2009.

Składniki:1/2 główki
sałaty masłowej2 duże
jabłka winne2
jajka5 dag czarnych
oliwek5 dag
orzechów włoskichczerwona cebula5 dag
parmezanusok z 1/2
cytryny2 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin2 łyżki
soku jabłkowegosól,
pieprz1.
Jajka ugotować na twardo. Grubo posiekane
orzechy włoskie podprażyć na suche patelni.
Sałatę umyć i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.2. Odsączone
oliwki pokroić w plasterki,
cebulę w krążki.
Jabłka pokroić w cząstki (nie obierać).
Jajka obrać i pokroić w ćwiartki.3. Przygotować sos: wymieszać blenderem lub w słoiku
sok z cytryny,
oliwę,
sok jabłkowy oraz
przyprawy.4. Na talerzach układać
sałatę,
jabłka,
jajka,
oliwki oraz
cebulę. Posypać
orzechami i tartym
parmezanem. Skropić sosem.
Sałatkę dodaję do akcji Smaczna jesień oraz
Orzechowy tydzień.