Wykonanie
Sezon na
młoda kapustkę trwa – w całym roku nie ma okresu kiedy
kapusta smakowałaby lepiejDzisiaj moja propozycja obiadowa –
młoda kapustka z
boczkiem, a do tego klopsiki wieprzowe.

Składniki na 4 osoby:
młoda kapusta200 g
boczku wędzonegołyżka nasion
kopru4
ziela angielskie2
liście lauroweszklanka
wody500 g
mielonego mięsa wieprzowegoczerstwa
bułkajajkopieprz,
sólolej do smażeniaOdrywamy od
kapusty wierzchnie ciemne liście. Pozostałą część drobno szatkujemy.
Boczek kroimy w małą kostkę.

Wrzucamy
boczek na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 5 minut. Ja przygotowuję
kapustę zasmażaną w woku. Gdy
boczek jest już podsmażony wrzucamy
kapustę i smażymy ciągle mieszając przez 10 minut. Następnie podlewamy szklanką
wody. Dodajemy 1 łyżkę nasion
kopru,
liście laurowe i
ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 20 minut, mieszając co jakiś czas.

Gdy
kapusta się dusi, możemy przygotować klopsiki. W tym celu w blenderze ścieramy czerstwą
bułkę, następnie dodajemy
mięso,
jajko, posiekany
koperek,
sól i
pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki i smażymy na
oleju.

Na talerze wykładamy porcje
kapustki, a na wierzch kilka klopsików.