Wykonanie
- 300g
bułki- 2
jaja-
sól 20g/kg-
pieprz 1,5g/kg-
ziele angielskie 1g/kg- jelita wieprzowe, grubePodgardle pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Wlać ok 0,2l
wody i dusić do stanu miękkości. Włożyć pokrojoną
cebulę i dalej dusić chwilę. W tym czasie pokroić wątrobę w kostkę. Wcześniej wątroba była moczona w
mleku przez noc. Wątrobę dusić przez ok 10-15min. Tak aby się ścięła i nie była twarda. Może być wewnątrz krwista. Wątrobę dusimy bez przykrycia, aby jak najwięcej odparowało
wody. Wyjmujemy
mięso i studzimy.Następnie mielemy na sitku 2-3mm dodając namoczoną w wodzie i odciśniętą
bułkę. Dodajemy
jaja oraz
przyprawy. Możemy zemleć dwa
razy lub rozdrobnić malakserem. Napełniamy masa jelita grube, wieprzowe, raczej luźno. Parzymy w wodzie o temp. do 75 stopni ok 30-40min. Studzimy. Następnie dla wzmocnienia doznań
smakowych wędzimy ok 3-4h jak najchłodniejszym
dymem do max 30-40 stopni. Studzimy i zajadamy.