ßßß
Składniki na 2 osoby:1/2 kalafiora0,5 kg młodych ziemniaczków2 jajkakopereksólłyżka oliwy do smażeniaKalafiora i ziemniaki możemy oczywiście ugotować na parze. Ja tym razem zrobiłam je z wody. Kalafior potrzebuje gotować się 10 minut (lubię chrupiące warzywa), a ziemniaki 15Do gotujących się ziemniaków możemy dodać łodygi kopru, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne. Jajka smażymy na oliwie na małym ogniu i pod przykryciem (uważając aby żółtko się nie ścięło) przez ok. 5 minut. Układamy warzywa i jajka na talerzach. Ziemniaki posypujemy obficie koperkiem. Podajemy obowiązkowo z maślanką lub zsiadłym mlekiem.
Nie wyobrażacie też sobie jak tanie jest to danie w tej chwili. W najgorszym wypadku zapłacicie za produkty łącznie 8 PLN (razem z maślanką). A dzisiaj podczas wizyty na rynku widziałam już truskawki za 5 PLN za kg, więc niedługo możecie spodziewać się truskawkowej uczty