ßßß Cookit - przepis na Wiosenny obiadek

Wiosenny obiadek

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam danie bardzo proste, aczkolwiek bardzo smaczne i lekkie. Nie ma to jak młode ziemniaczki, kalafiorek i jajko sadzone. Ten wiosenny zestaw obiadowy pojawiał się bardzo często w moim rodzinnym domu. Świeży koper sprawia, że danie pachnie cudownie i aż nie można się doczekać, kiedy w końcu będzie można je zjeść 😉 A tu najpierw trzeba przecież zrobić kilka ujęć. Mój głodny mąż zniecierpliwiony pstrykaniem przeze mnie fotek postanowił niecnie zanurzyć nóż w obydwu żółtkach, przez co mój obiekt do zdjęć stał się mało atrakcyjny i nie pozostało mi nic innego jak tylko szybko spałaszować danie 😛
Składniki na 2 osoby:
1/2 kalafiora
0,5 kg młodych ziemniaczków
2 jajka
koperek
sól
łyżka oliwy do smażenia
Kalafiora i ziemniaki możemy oczywiście ugotować na parze. Ja tym razem zrobiłam je z wody. Kalafior potrzebuje gotować się 10 minut (lubię chrupiące warzywa), a ziemniaki 15
Do gotujących się ziemniaków możemy dodać łodygi kopru, dzięki czemu będą bardziej aromatyczne. Jajka smażymy na oliwie na małym ogniu i pod przykryciem (uważając aby żółtko się nie ścięło) przez ok. 5 minut. Układamy warzywa i jajka na talerzach. Ziemniaki posypujemy obficie koperkiem. Podajemy obowiązkowo z maślanką lub zsiadłym mlekiem.
Nie wyobrażacie też sobie jak tanie jest to danie w tej chwili. W najgorszym wypadku zapłacicie za produkty łącznie 8 PLN (razem z maślanką). A dzisiaj podczas wizyty na rynku widziałam już truskawki za 5 PLN za kg, więc niedługo możecie spodziewać się truskawkowej uczty
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/05/30/wiosenny-obiadek