ßßß
A przygotowywałam właśnie kartoflankę. Gotowałam bulion na mięsie drobiowym, a kurczaczka mopsia bardzo lubiSkładniki:porcja rosołowa z kurczakawłoszczyzna600 g ziemniaków300 g boczkunatka pietruszkiprzyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, majeranekłyżka soku z cytrynyduża śmietana 12%Zupa jest naprawdę prosta, a idealnie pasuje na taką pogodę jaką mamy teraz. Jest bardzo sycąca, więc II danie nie będzie już potrzebne. Najpierw przygotowujemy standardowy bulion np. tak jak w przypadku botwinki. Gdy czekamy na bulion, kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w mała kostkę. Po przecedzeniu bulionu do innego garnka dokładamy boczek i ziemniaki. Gotujemy jeszcze 20 minut. Dorzucamy pokrojone marchewki (te z bulionu),łyżkę soku z cytryny, łyżkę majeranku i zabielamy śmietaną. Ozdabiamy natką pietruszki.
Smacznego!