Wykonanie
Mam w kuchni półprzezroczyste drzwi harmonijkowe, przez które często zagląda moja mopsiaSzczególnie jak z kuchni wydobywają się jakieś smakowite zapachy
A przygotowywałam właśnie kartoflankę. Gotowałam
bulion na
mięsie drobiowym, a kurczaczka mopsia bardzo lubiSkładniki:porcja rosołowa z
kurczakawłoszczyzna600 g
ziemniaków300 g
boczkunatka pietruszkiprzyprawy:
ziele angielskie,
pieprz,
liście laurowe,
majeranekłyżka
soku z cytrynyduża
śmietana 12%Zupa jest naprawdę prosta, a idealnie pasuje na taką pogodę jaką mamy teraz. Jest bardzo sycąca, więc II danie nie będzie już potrzebne. Najpierw przygotowujemy standardowy
bulion np. tak jak w przypadku
botwinki. Gdy czekamy na
bulion, kroimy
boczek w kostkę i podsmażamy na patelni.
Ziemniaki obieramy i kroimy w mała kostkę. Po przecedzeniu
bulionu do innego garnka dokładamy
boczek i
ziemniaki. Gotujemy jeszcze 20 minut. Dorzucamy pokrojone
marchewki (te z
bulionu),łyżkę
soku z cytryny, łyżkę
majeranku i zabielamy
śmietaną. Ozdabiamy
natką pietruszki.
Smacznego!