ßßß Cookit - przepis na Pikantne pałki z kurczaka otulone boczkiem

Pikantne pałki z kurczaka otulone boczkiem

nazwa

Wykonanie

W tym daniu żadną ze sztuk kulinarnych się nie wykazujemy
Tu bardziej chodzi o pomysł na banalne zestawienie ze sobą pałek z kurczaka z boczkiem. Poniżej sposób ich przyrządzenia.
Potrzebujemy :
4 pałki od kurczaka
4 plastry szerokiego, gotowanego boczku
ziemniaki
zestaw przypraw (dobrze by było gdyby zawierał również przyprawę do ziemniaków)
wykałaczki
Wieczorem, dzień wcześniej, myjemy i osuszamy nasze pałki po czym przystępujemy do przyprawiania. Nic trudnego uzyskać ciekawą, pikantną skórkę przy takim wyborze przypraw jaki obecnie mamy. Ja posypałam je dosłownie szczyptą następujących przypraw: sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka, curry, czosnek granulowany, papryka słodka, tymianek . Panuje tutaj oczywiście całkowita dowolność – sypiemy co mamy i na co mamy ochotę. Takie pałeczki wstawiamy na noc do lodówki.
Reklama
Następnego dnia owijamy je boczkiem, który mocujemy do pałek za pomocą wykałaczek. Ponieważ jest gotowany, to jest delikatnie słonawy – ja nie przyprawiam go dodatkowo (chociaż niektórzy tak robią), gdyż wolę, aby złagodził trochę smak ostrej pałki.
Całość układamy na papierze do pieczenia na blasze z piekarnika.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki lub jeżeli ziemniaki są większe, to w szóstki lub ósemki. Obsypujemy je przyprawą do ziemniaków i rozrzucamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
Uwaga – nie wyrzucaj za każdym razem arkuszu papieru do pieczenia po upieczonej potrawie. Ponieważ jest on wielokrotnego użytku, ja użyłam dzisiaj tego samego na którym ostatnio piekłam pizzę.
Całość wsadzamy do piekarnika o temp. w granicach 180-200 stopni.
Smaczne, tłuste danie, które wygląda i jest smakowite – jak z ogniska
Źródło:http://bettycook.pl/2013/02/pikantne-palki-z-kurczaka-otulone-boczkiem