Wykonanie
Bardzo lubię pieczone
ziemniaki i czasem sobie urozmaicam ich zrobienie. Ostatnio napotkałam się na zdjęcie ciekawie podanych
ziemniaków. I oczywiście musiałam też spróbować. Różnymi składnikami ludzie je przekładają. Ja postawiłam na sam
boczek i na koniec delikatnie posypałam
serem żółtym.
Składniki:4 duże
ziemniaki,
boczek - ok. 26-30 cienkich plasterków,garść
startego sera żółtego,
olej lub
oliwa,
przyprawa do ziemniaków.Przygotowanie:
Ziemniaki porządnie umyć, ponacinać - uważając by do końca nie przekroić. Plasterki
boczku przekroić jeszcze na pół i powkładać w poprzekrajanego
ziemniaka.
Olejem lub
oliwą delikatnie posmarować
ziemniaki. Posypać
przyprawą do ziemniaków. Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec conajmniej 60min. ( jeżeli
ziemniaki są naprawdę duże) w piekarniku nagrzanym do 200stopni C. Więcej niż połowę czasu piec pod przykryciem, później piec bez niego. Na koniec sprawdzić długią wykałaczką czy
ziemniaki są miękkie. Po wyjęciu posypać
serem żółtym, który się po chwili rozpuści.
Smacznego!!!