Wykonanie
Uwielbiam
ziemniaki. W każdej postaci. Jednak ta postać właśnie jest sprawą dosyć istotną, jeśli chodzi o kwestie dietetyczne. Bo wbrew powszechnemu mniemaniu,
ZIEMNIAKI NIE SĄ TUCZĄCE!!
Serio. 100 gramów
ziemniaków to około 70 - 80 kcal. Dodatkowo zawierają potas, magnez i sporo witaminy C.Kluczowy jednak jest sposób przyrządzania
ziemniaków - trzymane długo w wodzie
tracą witaminy, dlatego lepiej obierać je bezpośrednio przed przygotowaniem, a gotować w jak najmniejszej ilości
wody i możliwie najkrócej. Najwięcej witamin gromadzi się pod skórką
kartofla, dlatego obieraj je cienko lub wcale (nie dotyczy to
ziemniaków kiełkujących i zzieleniałych, te są źródłem szkodliwej solaniny, obieraj je dokładnie!). Gotowanie na parze i pieczenie to również dobre pomysły.A kaloryczne w ziemniakach bywają dodatki...
masło, skwarki,
boczek.O ziemniakach hasselback nie wiemy zbyt wiele. Ich historia wywodzi się od nazwy hotelu Hasselbacken w Sztokholmie, w którym podano je po raz pierwszy. Taka piękna wizja kucharza, a trudno dziś poznać jego nazwisko :) Szkoda, prawda? A są naprawdę pyszne, równiutko upieczone.Ilość porcji: dowolnaStopień trudności: średnieSkładniki:-
ziemniaki w dowolnej ilości, mniej więcej równej wielkości* ;)- odrobina
oliwy z oliwek lub
oleju do posmarowania-
sól- opcjonalnie:
czosnek,
boczek, starty na tarce
żółty ser* coś czuję, że rymuję ;) Chodzi o to, żeby równo się upiekły!Przygotowanie:1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj lub jeśli wolisz obierz ze skórki.2. Zetnij od
spodu (jeśli
ziemniak może
mieć spód ;) ) odrobinę każdego
ziemniaka tak, aby stabilnie stał na blaszce. Następnie ponacinaj je w cienkie paseczki, prawie do końca. Możesz to zrobić ostrożnie krojąc je na desce lub uprościć sobie trochę zadanie wkładając je pomiędzy dwie deski do krojenia albo kładąc je na drewnianej łyżce, jeśli znajdziesz odpowiednią.3. Posmaruj każdy
ziemniak oliwą z oliwek lub
olejem, posyp
solą, opcjonalnie dodaj wyciśnięty lub pokrojony
czosnek (który mocno się zrumieni). Ułóż na posmarowanej
oliwą blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika.4. Piecz około godziny (dużo zależy od "rozmiaru"
kartofli, ale wybierz w miarę równe, żeby wszystkie upiekły się w tym samym czasie). Jeśli chcesz dodać
boczek zrób to mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia. Startym
żółtym serem posyp, gdy
ziemniaki będą już miękkie i zapiekaj tylko przez chwilę.A jeśli spodobał Ci się ten wpis, daj znać w komentarzu lub polub moją stronę na Facebooku: