Wykonanie
Dzisiejszy dzień trochę zabiegany..szybkie śniadanie a właściwie jego brak.
Potem praca...
potem szybki obiad i wspólnego jego jedzenie z dziadkiem który nas odwiedził :)A zaraz znowu praca.Nie mam właściwie czasu na kulinarne eksperymenty a szkoda, bo mam w głowie pewien pomysł który cierpliwie czeka na wykonanie.Dziś jest również dzień "większych" zakupów a więc tradycyjna lista już czeka.Czy wszystko tam zamieściłam? Czy znowu w środku tygodnia będzie mi brakować poszczególnych produktów?
Wisi nade mną również napisanie pracy licencjackiej...Brr...


Składniki3 duże
ziemniakiok 200g
szpinaku mrożonegoolejok 150g
boczku2 łyżki
twarogusólpieprzczosnek3 plastry
sera żółtegooliwa z oliwekbazylia suszonaSos:kubeczek
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezu3-4 ząbki
czosnkusólpieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieram, dokładnie myję i przekrajam na pół. Specjalną łyżeczką wydrążam środek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
ziemniaka lekko smaruję
oliwą i posypuję
solą i
bazylią.
Szpinak rozmrażam.
Boczek kroję w kosteczkę i smażę na patelni. Następnie dodaje
szpinak i wszystko razem mieszam.
Czosnek obieram i wyciskam do
szpinaku. Całość chwilę smażę i odkładam do miseczki. Następnie dodaję
twaróg,
sól i
pieprz wg upodobania. Przygotowany farsz układam czubato na łódeczki z
ziemniaka.
Ser w plastrach kroję w paseczki i układam je na wierzch na farsz.Zapiekam w piekarniku około 20-30 minut w temp 180C aż
ziemniaki będą miękkie.W osobnej misce mieszam
jogurt z
majonezem.
Czosnek obieram obieram i wyciskam do sosu.Całość przyprawiam wg upodobania
solą i
pieprzem i mieszam dokładnie.