Wykonanie

Podczas studiów pracowałam dorywczo w małej włosko- meksykańskiej restauracji.
Dziwne połączenie prawda;-) W zasadzie były to dwie restauracje, ale kuchnia była wspólna. Byłam tam zatrudniona jako kelnerka, jednak ze względu na moje zamiłowanie do gotowania często pozwalano mi pomagać w kuchni. Z tamtych czasów pozostało mi w głowie kilka fajnych przepisów. Jednym z nich są właśnie tortille ze
szpinakiem. Liściasty
szpinak przyprawia się
czosnkiem,
solą i
pieprzem , a następnie zapieka w tortilli razem z
żółtym serem.Składniki, 3 porcje:3 placki tortilli450 g
mrożonego szpinaku w liściach2 ząbki
czosnkusól,
pieprz150 g tartego
żółtego sera1 łyżka
oliwySos:100 g
jogurtu naturalnego3 łyżki
majonezu1 ząbek
czosnkusól i
pieprzWykonanie:
Szpinak rozmrozić. Odcisnąć nadmiar
wody. Na patelni rozgrzać
oliwę i wrzucić
szpinak. Smażyć chwilę, po czym dodać przeciśnięty prze praskę
czosnek. Doprawić
solą i
pieprzem.W wysokim naczyniu zmiksować
jogurt naturalny z
majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Tortille rozłożyć na blacie posmarować po całości
sosem czosnkowym. Następnie na połówce tortilli ułożyć
szpinak i posypać go
żółtym serem. Złożyć tortille na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia.Tortille zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni C z włączoną funkcją grilla. Gdy z wierzchu tortille nabiorą złotego koloru przewrócić je za pomocą
łopatki na drugą stronę i zapiekać tak długo, aż druga strona także będzie złota.