Wykonanie
Składniki:210g
pieczarek,1055g obranych
ziemniaków ( 8 większych sztuk),250g
bekonu lub
boczku,
masło,odrobina
oleju lub
oliwy,
przyprawa do ziemniaków (jeżeli nie używasz gotowych przypraw, użyj swoich ulubionych np.
sól,
pieprz,
majeranek,
czerwona papryka słodka,
zioła - to tylko przykłady),145g
startego sera żółtego.Przygotowanie:
Obrane i umyte
ziemniaki pokroić w plastry.
Pieczarki umyć i dobrze osuszyć, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne lekko naoliwić i poukładać
ziemniaki i
pieczarki. Posypać
przyprawą. Na górę wyłożyć w kostkę lub w paski pokrojony
boczek lub
bekon i zetrzeć
masło na tarce o grubych oczkach ( nie za dużo - ilość widać na zdjęciu). Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C na godzinę ( czas jest bardzo różny, w zależności od
ziemniaków - dziś mi się dopiekały ponad godzinę) Miękkość
ziemniaków najlepiej sprawdzać wykałaczką. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię aluminiową i posypać
serem żółtym. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się
sera.
Smacznego!!!