Wykonanie

Składniki:700g obranych
ziemniaków,125 g pokrojonego w kostkę
bekonu,2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju,
bazylia,
majeranek, warzywko (
vegeta,
przyprawa uniwersalna lub
sól),
starty ser żółty - ilość zależy od własnego upodobania.Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w plastry, dodać
oliwę i
przyprawy. Wymieszać, a następnie poukładać w naczyniu żaroodpornym.

Na górę dodać
bekon. Przykryć folią aluminiową bądź pokrywą od naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Po 20-25 minutach ściągnąć folię i ponownie włożyć
ziemniaki do pieczenia.

Gdy
ziemniaki już będą miękkie, a
boczek ładnie przypieczony (czyli jakieś 40-50min. od samego początku pieczenia) posypać
serem żółtym. Ponownie wstawić do piekarnika do momentu roztopienia
sera .

Smacznego!!!