ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

nazwa

Wykonanie

Mam zaszczyt przedstawić Wam najfajniejsze danie mojego dzieciństwa – barszcz czerwony zabielany. Babcia podawała go zawsze z gotowanymi ziemniaczkami, na moim ulubionym czerwonym talerzyku, który dzieliłam z kransoludkami… (true story). Ja do dzisiaj mam sentyment, a Was gorąco zachęcam do spróbowania:)
Co nam będzie potrzebne:
– pęczek włoszczyzny (patrz rosół)
– 3-4 dorodne buraki
kostka rosołowa lub 2-3 skrzydełka z kurczaka
natka pietruszki
– 2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, ocet jabłkowy (można zastąpić sokiem z cytryny), cukier
– kilka ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków do podania
Przygotowanie:
warzywa myjemy i obieramy ze skóry (zabarwienia z buraków trudno usunąć z dłoni dlatego polecam obieranie i krojenie ich w rękawiczkach)
buraki kroimy w plastry i razem z resztą warzyw (nie kroić) wrzucamy do garnka, dodajemy kostkę rosołową (jeśli używacie mięsa trzeba je wcześniej podgotować – patrz przepis na rosół) i zalewamy taką ilością wody, żeby zakryła warzywa
dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę octu jabłkowego, 2 łyżeczki cukru i doprowadzamy do wrzenia, kiedy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 30-40 min) w czasie kiedy barszcz się gotuje przygotowujemy ziemniaki: obieramy, myjemy pod zimną wodą, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z ugotowanego barszczu wyjmujemy warzywa, zabielamy jogurtem lub śmietaną (do kubka lub miski 2 łyżki jogurtu, pół łyżki mąki i powoli dolewamy małe ilości gorącego barszczu, żeby jogurt się nie zwarzył, mieszamy i kiedy nie będzie grudek dolewamy do zupy) na koniec barszcz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i jeśli zajdzie taka potrzeba dodatkowo solą, cukrem i octem jabłkowym
podajemy z ugotowanymi ziemniakami, posypane posiekaną natką pietruszki
Smacznego:)
Komentarze
comments
Powered by Facebook Comments
Źródło:http://jemcoumiem.pl/barszcz-czerwony-zabielany