Wykonanie
Barszcz ukraiński to zupa, która mój mąż wspomina z przedszkola. Twierdzi, że tak dobrej jak tam nigdy już nie jadł. Ta, robiona głównie przez niego jest pyszna, chociaż pewnie nic nie jest w stanie dorównać wspomnieniom z dzieciństwa.Nie podaję w przepisie ilości składników. Wszystko zależy od tego jak gęstą zupę lubicie i w jakim garnku ją gotujecie. Ta była gotowana w 5 litrowym garnku. Daliśmy 5
buraczków, podobną ilość
ziemniaków i 300 g
fasoli.

Składniki:udko
włoszczyznafasola jaś
buraczki czerwone
ziemniakisok z cytrynysól,
pieprzśmietana
Wykonanie:
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na całą noc.Następnego dnia umyć udo, zalać
wodą, zagotować i zebrać szumowiny. Gotować przez jakiś czas a następnie dodać namoczoną i odcedzoną
fasolę. W
między czasie wyszorować
buraczki. Włożyć do garnka z
wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Do zupy dodać obraną i umytą
włoszczyznę (
marchew można pokroić). Dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki i pogotować. Pod koniec dodać starte na tarce
buraczki. Gotować uważając aby barszcz się nie zagotował. Dodać
sok z cytryny, doprawić do smaku. My
śmietanę dodajemy już na talerzu, ale można zabielić całą zupę. Posypać
natką pietruszki.