Wykonanie

Od jakiegoś czasu w naszej dieciedominują
ryby. Spożywamy je niemalkażdego dnia. Za kilka dni przyrządzęzapewne jakieś soczyste udka, jednak
póki co, zapraszam na aromatyczne i przepyszne
śledziki.Zalewa: 600 ml
wody, 200 ml
octuspirytusowego 10%, 2 łyżki
soli,3 łyżki
cukru, 2
liście laurowe,4
goździki, 5 ziaren
ziela angielskiego,szczypta nasion
kolendry, łyżeczka
czarnego pieprzu ziarnistego.Farsz: 2 kwaśne
jabłka,
cebula,2 łyżki
koncentratu pomidorowego, 2 garści posiekanej
natki pietruszki, łyżeczka
miodu,szczypta
soli i główny składnik: 6 dużych
świeżych śledzi.
Ryby sprawiłam, dokładnie umyłam i włożyłam do zalewy na dobę. Następnie usunęłamskórę i odfiletowałam.
Jabłka starłam na największych oczkach tarki. Dodałam drobnoposiekaną
cebulę,
natkę, doprawiłam
solą,
miodem i
pieprzem. Otrzymaną masą smarowałam
śledziowe filety, zwijałam w ciasny rulon spinając wykałaczką. Rolmopsy ułożyłam w miseczce, zalałam
oliwą. Przykryłam, wstawiłam do lodówki na dwa dni.Bardzo smacznie polecam :)