ßßß
Od jakiegoś czasu w naszej dieciedominują ryby. Spożywamy je niemalkażdego dnia. Za kilka dni przyrządzęzapewne jakieś soczyste udka, jednakpóki co, zapraszam na aromatyczne i przepyszne śledziki.Zalewa: 600 ml wody, 200 ml octuspirytusowego 10%, 2 łyżki soli,3 łyżki cukru, 2 liście laurowe,4 goździki, 5 ziaren ziela angielskiego,szczypta nasion kolendry, łyżeczkaczarnego pieprzu ziarnistego.Farsz: 2 kwaśne jabłka, cebula,2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 garści posiekanej natki pietruszki, łyżeczka miodu,szczypta soli i główny składnik: 6 dużych świeżych śledzi.Ryby sprawiłam, dokładnie umyłam i włożyłam do zalewy na dobę. Następnie usunęłamskórę i odfiletowałam. Jabłka starłam na największych oczkach tarki. Dodałam drobnoposiekaną cebulę, natkę, doprawiłam solą, miodem i pieprzem. Otrzymaną masą smarowałamśledziowe filety, zwijałam w ciasny rulon spinając wykałaczką. Rolmopsy ułożyłam w miseczce, zalałam oliwą. Przykryłam, wstawiłam do lodówki na dwa dni.Bardzo smacznie polecam :)