ßßß Cookit - przepis na Wiosenna botwinka z jajem

Wiosenna botwinka z jajem

nazwa

Wykonanie

Nie mogłam doczekać się botwinki.
Gdy młode, jędrne, pachnące listki
pojawiły się na bazarku, kupiłam od razu.
Bardzo lubimy tę prawdziwą, wiosenną,
pyszną zupę o pięknej barwie.
550 ml mięsnego wywaru, 3-4 ziemniaki,
pęczek botwinki, 2 ząbki czosnku,
dwie garści koperku, 110 g mięsa
gotowanego w rosole (u mnie szynka),
100 ml śmietany 18%, łyżka octu winnego,
pieprz, cukier i sól do smaku, 4-6 jajek.
Botwinę dokładnie opłukałam, położyłam na ściereczce, by pozbyć się nadmiaru
wody po czym pokroiłam w cienkie paski.
Wywar wlałam do garnka, zagotowałam. Wrzuciłam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Po kilku minutach dodałam botwinkę. Kiedy ziemniaki zrobiły się miękkie doprawiłam octem
winnym, białym pieprzem, łyżeczką cukru i szczyptą soli. Wsypałam posiekany koperek i zabieliłam śmietaną. Na końcu włożyłam do zupy kawałki mięsa. Przykryłam, odstawiłam na 10 minut.
Rozlałam do talerzy. Na każdej porcji ułożyłam jajko ugotowane na twardo, przybrałam koperkiem.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/05/wiosenna-botwinka-z-jajem.html