Wykonanie

Nie mogłam doczekać się
botwinki.Gdy
młode, jędrne, pachnące listkipojawiły się na bazarku, kupiłam od razu.Bardzo lubimy tę prawdziwą, wiosenną,pyszną zupę o pięknej barwie.550 ml
mięsnego wywaru, 3-4
ziemniaki,pęczek
botwinki, 2 ząbki
czosnku,dwie garści
koperku, 110 g
mięsagotowanego w rosole (u mnie
szynka),100 ml
śmietany 18%, łyżka
octu winnego,
pieprz,
cukier i
sól do smaku, 4-6
jajek.Botwinę dokładnie opłukałam, położyłam na ściereczce, by pozbyć się nadmiaru
wody po czym pokroiłam w cienkie paski.
Wywar wlałam do garnka, zagotowałam. Wrzuciłam obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki.Po kilku minutach dodałam
botwinkę. Kiedy
ziemniaki zrobiły się miękkie doprawiłam
octemwinnym,
białym pieprzem, łyżeczką
cukru i szczyptą
soli. Wsypałam posiekany
koperek i zabieliłam
śmietaną. Na końcu włożyłam do zupy kawałki
mięsa. Przykryłam, odstawiłam na 10 minut.Rozlałam do talerzy. Na każdej porcji ułożyłam
jajko ugotowane na twardo, przybrałam
koperkiem.Bardzo smacznie polecam :)