Wykonanie
Botwinkawtorek, 15 Czerwiec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Zupa z
młodych buraczków, to coś, na co czekam całą zimęDelikatna, zabielona gęstą
śmietaną i koniecznie z dodatkiem
jajka na twardo.

Składniki:2 pęczki
botwinki2 łyżki
masłakilka ząbków
czosnkupół szklanki gęstej
śmietanysól,
pieprzpół łyżeczki
cukrułyżka
octu winnego4
jajka na twardoBotwinę myjemy dokładnie i siekamy (razem z
buraczkami). W garnku roztapiamy 2 łyżki
masła, dodajemy botwinę i dusimy przez kilka minut.Zalewamy 1,5l
wody, dodajemy
czosnek i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy, dodajmy
ocet i zabielamy
śmietaną. Na talerzach dekorujemy pokrojonymi na ćwiartki lub połówki
jajkami.