ßßß Cookit - przepis na Botwinka

Botwinka

nazwa

Wykonanie

Botwinka
wtorek, 15 Czerwiec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Zupa z młodych buraczków, to coś, na co czekam całą zimę
Delikatna, zabielona gęstą śmietaną i koniecznie z dodatkiem jajka na twardo.
Składniki:
2 pęczki botwinki
2 łyżki masła
kilka ząbków czosnku
pół szklanki gęstej śmietany
sól, pieprz
pół łyżeczki cukru
łyżka octu winnego
4 jajka na twardo
Botwinę myjemy dokładnie i siekamy (razem z buraczkami). W garnku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy botwinę i dusimy przez kilka minut.
Zalewamy 1,5l wody, dodajemy czosnek i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy, dodajmy ocet i zabielamy śmietaną. Na talerzach dekorujemy pokrojonymi na ćwiartki lub połówki jajkami.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/zupy/botwinka