ßßß
Botwinka1 pęczek botwinki1 litr bulionu warzywnego lub rosołu1 duża marchewka1 pietruszka1 liść laurowy2/3 szklanki śmietany 18%cukiersok z cytrynysól, pieprzkoperekdodatki - gotowane jajko lub młode ziemniakiPokroić marchewkę i pietruszkę w kostkę. Wrzucić do bulionu razem z liściem laurowym i gotować chwilę, aż warzywa zaczną mięknąć. Kroimy botwinkę (razem z liśćmi) i wrzucamy do bulionu. Gotujemy, aż składniki będą miękkie. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Ilość zależy od tego, jak doprawiony był bulion, ja dałam ok. 2-3 łyżeczki cukru, 2-3 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dodajemy posiekany koperek. Podałam z ugotowanym jajkiem.