Zupa z botwinki to wiosna w moim domu, Kiedy pojawia się taki barszczyk, to w jego smaku czuję zapach wiosny i lata. Teraz mamy wszystko wcześnie, więc możemy pozwolić sobie na taki smakołyk. Zapraszam na bloga.SKŁADNIKI:1,5 litra wywaru mięsnego ( u mnie wołowina z drobiem)2 pęczki botwinki1 pęczek cebulkiszalotki ze szczypiorkiem1 pęczek koperku1 marchewka1/2 pietruszki100 g śmietanki 18%sólpieprz do smaku1,5 łyżki octu winnego5-6 młodychziemniakówWYKONANIEMarchewkę i pietruszkę obgotowujemy razem z wywarem mięsnym.Warzywa płuczemy, Z botwinki (korzenia) obieramy skórkę.Kroimy w kostkę. Siekamy wszystko do końca- łodygi, listki.Cebulkę razem ze szczypiorkiem również siekamyTo samo robimy z koperkiem.Wszystko łączymy razem w jednej misce.Dodajemy do gotującego się wywaru. Zagotowujemy, zakwaszamy octem winnym. Dodajemy sólpieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok 10-15 minut.Śmietanę mieszamy z niewielką ilością wywaru i zaprawiamy barszczyk.Młodeziemniaki gotujemy odzienie. Podajemy razem z barszczem.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.