Wykonanie
Zbliża się długi, majowy weekend.To czas relaksu, odpoczynku,przebywania na świeżym powietrzu.Proponuję pyszny, domowy
chleb z szeroką gamą staropolskich przypraw i
orzechami laskowymi. Z pewnościąbędzie smakowitym akcentem pierwszychdni najpiękniejszego miesiąca roku.Do wypieku
chleba wykorzystałam
przyprawę do
chleba staroploskiegofirmy Kamis, którą otrzymałam, wraz z innymi tej samej firmy, do testowania.350 g
mąki pszennej, 150 g
mąki żytniej, 300 ml ciepłej
wody, 50 g
orzechów laskowych,3 łyżki
oliwy, 2 łyżeczki
drożdży, 2 łyżeczki
cukru, łyżeczka
soli, 2 łyżki
przyprawy do
chlebastaropolskiego firmy Kamis.
Orzechy uprażyłam na suchej patelni, przesypałam do miseczki.
Mąki przesiałam.Do formy do pieczenia wlałam
wodę i
oliwę, wsypałam
sól i
cukier. Następnie dodałam
mąkę pszenną i żytnią, na końcu wsypałam
drożdże. Kiedy automat zasygnalizowałwrzucenie dodatkowych składników dodałam
orzechy i
przyprawę.
Chleb cudownie pachnie, jest puszysty, delikatny, lekki, ma przyjemnie chrupiącą skórkę.
Przyprawa oprócz
czarnuszki zawiera też
majeranek,
rozmaryn,
tymianek i
oregano.Jest doskonale skomponowana i wiem, że znajdzie stałe miejsce w mojej kuchni.Waga: około 700 g
chleba.Program:
chleb z pełnego przemiału.Wybrałam największy stopień zarumienienia skórki.Bardzo smacznie, radośnie polecam :)