ßßß
Zbliża się długi, majowy weekend.To czas relaksu, odpoczynku,przebywania na świeżym powietrzu.Proponuję pyszny, domowy chleb z szeroką gamą staropolskich przypraw i orzechami laskowymi. Z pewnościąbędzie smakowitym akcentem pierwszychdni najpiękniejszego miesiąca roku.Do wypieku chleba wykorzystałamprzyprawę do chleba staroploskiegofirmy Kamis, którą otrzymałam, wraz z innymi tej samej firmy, do testowania.350 g mąki pszennej, 150 g mąki żytniej, 300 ml ciepłej wody, 50 g orzechów laskowych,3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki drożdży, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 2 łyżki przyprawy do chlebastaropolskiego firmy Kamis.Orzechy uprażyłam na suchej patelni, przesypałam do miseczki. Mąki przesiałam.Do formy do pieczenia wlałam wodę i oliwę, wsypałam sól i cukier. Następnie dodałammąkę pszenną i żytnią, na końcu wsypałam drożdże. Kiedy automat zasygnalizowałwrzucenie dodatkowych składników dodałam orzechy i przyprawę.Chleb cudownie pachnie, jest puszysty, delikatny, lekki, ma przyjemnie chrupiącą skórkę.Przyprawa oprócz czarnuszki zawiera też majeranek, rozmaryn, tymianek i oregano.Jest doskonale skomponowana i wiem, że znajdzie stałe miejsce w mojej kuchni.Waga: około 700 g chleba.Program: chleb z pełnego przemiału.Wybrałam największy stopień zarumienienia skórki.Bardzo smacznie, radośnie polecam :)