Wykonanie

Sprzątając kuchenne szuflady znalazłam torebkę
przyprawy do
chleba litewskiego. Na opakowaniu był przepis na
chleb na zakwasie ale ponieważ akurat nie posiadam zakwasu upiekłam szybki chlebek na drożdżach z dodatkiem tej
przyprawy.
Chleb wyszedł przepyszny: sprężysty, pulchny i miał grubą chrupiącą skórkę. Był bardzo aromatyczny, z wyraźnym smakiem
czarnuszki. Jeśli nie posiadacie gotowej mieszanki możecie taką
przyprawę zrobić sami, bo w jej skład wchodzą:
czarnuszka,
kminek,
majeranek,
oregano.Składniki:450 g
mąki25 g
drożdży300 ml letniej
wody1,5 łyżeczki
soliłyżka
cukrułyżka
przyprawy do
chleba litewskiego
Mąkę przesiać i wymieszać z
solą i
przyprawą.
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać
cukier i wlać do
mąki. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż całkowicie będzie odchodzić od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto uformować w kształt bochenka, umieścić na blaszce do pieczenia i odstawić jeszcze na kwadrans. Na
chlebie zrobić nożem trzy skośne nacięcia i wstawić go do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec pół godziny a następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około pół godziny.
Chleb będzie upieczony wtedy, kiedy podczas stukania w jego spodnią skórkę będzie wydawał głuchy dźwięk a skórka będzie twarda.