Wykonanie
Parę dni temu pokazałam Wam chlebek, bardzo prosty i szybki do zrobienia ..i na dodatek smaczny...pytaliście o to, czy można zmienić
mąkę i
ocet..no i cóż ..trza było wypróbować...i znów wyszedł pyszny chlebek..tak jak widać kombinacja mąk dowolna..u mnie tym razem była pszenna, orkiszowa i żytnia pełnoziarnista oraz
ocet zwykły a nie balsamiczny..Zrobiłam z połowy porcji i tak też tym razem podam proporcje.

30 dkg
mąki 65010 dkg
mąki orkiszowej10 dkg
mąki żytniej pełnoziarnistej2,5 dkg
drożdży0,5 l
wody ciepłej2 łyżki
cukru1 łyżka płaskie
soli2 łyżki
octugarść
przyprawa do pieczenia
chlebaWszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować
wodą .Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach"