Wykonanie

Wyjątkowa, specyficzna i niezwykle charakterystycznazupa. Nam smakowała bardzo i z pewnością będziemy czasemdo niej wracać. Przygotowałam ją na podstawie przepisu, któryprzekazały mi moje koleżanki.Julia i
Basia uczestniczyły w kwartalnym spotkaniugospodyń z regionu terenówgranicznych Żuław i Warmii.Następnym razem wybiorę siętam również :)Kwaśnica nie zawiera
ziemniaków,bogata jest natomiast w warzywakorzeniowe:
seler,
pietruszkę i
marchew.Mała główka
młodej kapusty, 3 marchwie, 2
pietruszki, jeden średni
seler,20-25 dag
kiszonej kapusty, 50 ml soku z
kiszonej kapusty, kilogram białej
kiełbasy (może być więcej), 2 garstki drobnego
makaronu,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz ziarnisty,
sól.
Białą kiełbasę ugotować po czym wyjąć z garnka i pokroić.Jarzyny obrać, umyć, pokroić i włożyć do
wywaru po
kiełbasie.Dodać
przyprawy oraz
młodą, poszatkowaną
kapustę. Gotować na średnimogniu. Gdy warzywa są prawie miękkie dodać
kiszoną kapustę i sok.Po około 30 minutach włożyć pokrojoną
kiełbasę, wsypać
makaron.Gotować jeszcze kilka minut często mieszając.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Przed podaniem odstawić kwaśnicę na 5-7 minut, by odpoczęła. Posypać
natką pietruszki.Bardzo smacznie polecam :)