ßßß Cookit - przepis na Kwaśnica warmińsko-żuławska

Kwaśnica warmińsko-żuławska

nazwa

Wykonanie

Wyjątkowa, specyficzna i niezwykle charakterystyczna
zupa. Nam smakowała bardzo i z pewnością będziemy czasem
do niej wracać. Przygotowałam ją na podstawie przepisu, który
przekazały mi moje koleżanki.
Julia i Basia uczestniczyły w kwartalnym spotkaniu
gospodyń z regionu terenów
granicznych Żuław i Warmii.
Następnym razem wybiorę się
tam również :)
Kwaśnica nie zawiera ziemniaków,
bogata jest natomiast w warzywa
korzeniowe: seler, pietruszkę i marchew.
Mała główka młodej kapusty, 3 marchwie, 2 pietruszki, jeden średni seler,
20-25 dag kiszonej kapusty, 50 ml soku z kiszonej kapusty, kilogram białej
kiełbasy (może być więcej), 2 garstki drobnego makaronu, ziele angielskie,
liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól.
Białą kiełbasę ugotować po czym wyjąć z garnka i pokroić.
Jarzyny obrać, umyć, pokroić i włożyć do wywaru po kiełbasie.
Dodać przyprawy oraz młodą, poszatkowaną kapustę. Gotować na średnim
ogniu. Gdy warzywa są prawie miękkie dodać kiszoną kapustę i sok.
Po około 30 minutach włożyć pokrojoną kiełbasę, wsypać makaron.
Gotować jeszcze kilka minut często mieszając.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem odstawić kwaśnicę na 5-7 minut, by odpoczęła. Posypać natką pietruszki.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/01/kwasnica-warminsko-zuawska.html