Wykonanie

Bardzo lubię muffinki zarównosłodkie, jak i wytrawne.Od pewnego czasu zbierałam siędo ich upieczenia i dziś wreszciezdecydowałam się to zrobić.Zrobiłam małe muffinki,dosłownie na dwa kęsy.Idealne do popołudniowej
herbaty czy
kawki.Potrzebne składniki:230 g przesianej
mąki pszennej,130 g miałkiego
cukru, 7 g suchych
drożdży, 100 ml letniego
mleka,70 ml
oliwy, 2
jajka, 100 g
ricotty,4 łyżki
syropu z agawy,2 łyżki
maku, 2 łyżki
płatków migdałów,
cukier puder do posypania.
Mąkę,
cukier,
mak,
migdały i
drożdże wymieszałam w misce.W drugim naczyniu roztrzepałam
jajka z
mlekiem i
oliwą.Połączyłam składniki suche z mokrymi. Mieszając drewnianą łyżkądodałam
syrop z agawy (można go zastąpić
miodem) i
ricottę.Formę do muffinek wyłożyłam papierowymi papilotkami.Nakładałam masę do 3/4 wysokości.Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.Po całkowitym wystygnięciu posypałam
cukrem pudrem.Bardzo smacznie polecam :)