Wykonanie

Nie wiem, czy tak smakują oryginalne precelki? Słodkie, delikatne. Niestety, nie
jadłam nigdy prawdziwych precli, więc nie mam porównania. Ale wszystkie szybko zniknęły, więc chyba posmakowały...Składniki na 16
precelków:100 g
masła, roztopionego300 ml
mleka100 g
cukru15 g
drożdży suchych lub 30 g
drożdży świeżychokoło 700 g
mąki pszennejUwaga: w składzie ciasta nie ma
jajek.Ponadto:1
jajko, do posmarowaniasuchy
mak do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, następnie podzielić na 16 równych części, uformować z nich
precelki. Tutaj można znaleźć instrukcję zawijania
precelków.
Precelki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut lub dłużej (ciasto powinno podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
makiem.Piec przez 12 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).

Przepis Icy Provkok.