ßßß Cookit - przepis na JAGODZIANKI

JAGODZIANKI

nazwa

Wykonanie

Jagodzianki to pyszne mięciutkie bułeczki z jagodami :) polecam mój prosty przepis :)
SKŁADNIKI : na jedną blaszkę
4 szklanki mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru
4 łyżki ojeju
1 jajko
1/2 kostko drożdży 100 g
1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, wlewamy olej, wbijamy jajko, wlewamy rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie elastyczne i jednolite.
Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na około 40 minut.
NADZIENIE :
1 szklanka świeżych jagód
3 łyżki cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko do posmarowania bułek
oliwa do wysmarowania blaszki
cukier puder do posypania jagodzianek
Jagody przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Dzięki mące sok z jagód nie wyleci z bułek.
Wyrośnięte ciasto ponownie, lekko ugniatamy. Możemy ciasto rozwałkować, posypując blat mąką i wyciąć dowolne kształty na które nakładamy po łyżce jagód i zlepiamy. Ja urywałam po kawałku ciasta, naoliwioną ręką formowałam małe placuszki na które kładłam po łyżce jagód i zlepiałam owalne bułeczki.
Myślę że każda technika robienia jagodzianek jest dobra.
Bułki układamy na naoliwionej blaszce, smarujemy je rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 20-25 minut.
Ostudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/06/jagodzianki.html