Wykonanie
Jagodzianki to pyszne mięciutkie bułeczki z
jagodami :) polecam mój prosty przepis :)

SKŁADNIKI : na jedną blaszkę4 szklanki
mąki pszennej tortowej4 łyżki
cukru4 łyżki ojeju1
jajko1/2 kostko
drożdży 100 g1 i 1/4 szklanki ciepłego
mlekaDrożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki ciepłego
mleka. Do dużej miski wsypujemy
mąkę,
cukier, wlewamy
olej, wbijamy
jajko, wlewamy rozpuszczone
drożdże i resztę
mleka. Wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie elastyczne i jednolite.Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na około 40 minut.NADZIENIE :1 szklanka świeżych
jagód3 łyżki
cukru1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej1
jajko do posmarowania
bułekoliwa do wysmarowania blaszki
cukier puder do posypania jagodzianek
Jagody przekładamy do miseczki, posypujemy
cukrem i
mąką ziemniaczaną, mieszamy. Dzięki
mące sok z
jagód nie wyleci z
bułek.Wyrośnięte ciasto ponownie, lekko ugniatamy. Możemy ciasto rozwałkować, posypując blat
mąką i wyciąć dowolne kształty na które nakładamy po łyżce
jagód i zlepiamy. Ja urywałam po kawałku ciasta, naoliwioną ręką formowałam małe placuszki na które kładłam po łyżce
jagód i zlepiałam owalne bułeczki.Myślę że każda technika robienia jagodzianek jest dobra.
Bułki układamy na naoliwionej blaszce, smarujemy je rozmąconym
jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 20-25 minut.Ostudzone bułeczki posypujemy
cukrem pudrem, smacznego.

