ßßß
Romantyczne serduszka w sam raz na jesienny obiad.Ciasto swoją ciekawą barwęzawdzięcza czerwonej papryce i kurkumie, natomiast połyskdelikatnej oliwie.0,5 kg mąki przesiałam, dodałamjedno jajko, 4 łyżki oliwy,szczyptę soli, 2 łyżeczki słodkiejpapryki i łyżeczkę kurkumy.Wlałam tyle ciepłej wody, byswobodnie można było zagnieśćmiękkie, elastyczne ciasto.Zawinęłam w ściereczkę,odstawiłam na kilkanaście minut.Do sporządzenia farszu użyłam: 400 g ricotty, 2 łyżki tartego parmezanu,4 łyżki drobno posiekanego rozmarynu, łyżeczkę świeżo utłuczonegokolorowego pieprzu, odrobinę soli i jedną dużą białą cebulę wcześniejposiekaną i zasmażoną na maśle.Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie. Ciasto rozwałkowałam.Foremką wykrawałam serduszka, po dwa na jeden pierożek.Nakładałam farsz, zlepiałam dokładnie. Ugotowałam we wrzącej,osolonej wodzie.Na patelni roztopiłam łyżkę masła i 200 g sera gorgonzola.Dodałam dwa rozdrobnione ząbki czosnku i 100 ml słodkiej śmietanki 12%.Serca wyłożyłam na talerze, polałam sosem, posypałam pieprzem.Bardzo smacznie, romantycznie polecam.Buon Appetito :)