Wykonanie

Romantyczne serduszka w sam raz na jesienny obiad.Ciasto swoją ciekawą barwęzawdzięcza
czerwonej papryce i
kurkumie, natomiast połyskdelikatnej
oliwie.0,5 kg
mąki przesiałam, dodałamjedno
jajko, 4 łyżki
oliwy,szczyptę
soli, 2 łyżeczki słodkiej
papryki i łyżeczkę
kurkumy.Wlałam tyle ciepłej
wody, byswobodnie można było zagnieśćmiękkie, elastyczne ciasto.Zawinęłam w ściereczkę,odstawiłam na kilkanaście minut.Do sporządzenia farszu użyłam: 400 g
ricotty, 2 łyżki tartego
parmezanu,4 łyżki drobno posiekanego
rozmarynu, łyżeczkę świeżo utłuczonego
kolorowego pieprzu, odrobinę
soli i jedną dużą białą
cebulę wcześniejposiekaną i zasmażoną na
maśle.Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie. Ciasto rozwałkowałam.Foremką wykrawałam serduszka, po dwa na jeden pierożek.Nakładałam farsz, zlepiałam dokładnie. Ugotowałam we wrzącej,osolonej wodzie.Na patelni roztopiłam łyżkę
masła i 200 g
sera gorgonzola.Dodałam dwa rozdrobnione ząbki
czosnku i 100 ml słodkiej
śmietanki 12%.
Serca wyłożyłam na talerze, polałam sosem, posypałam
pieprzem.Bardzo smacznie, romantycznie polecam.
Buon Appetito :)