ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z warzywami i boczkiem w sosie kokosowo - serowym

Naleśniki z warzywami i boczkiem w sosie kokosowo - serowym

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona pysznych
naleśników. Cienkie placki
wypełnione kolorową papryką,
czerwoną cebulą i aromatycznym
boczkiem. Dzieło wieńczy
gorący sos z sera gorgonzola i kokosowego mleczka. Potrawa
zachwyciła zarówno gości jak i domowników.
200 g przesianej mąki pszennej,
2 jajka, 350 ml mleka 1,5%,
20 g stopionego masła,
1 łyżka oliwy, szczypta cukru i dwie szczypty soli.
Jaja rozbiłam, dodałam sól i cukier oraz część mąki. Cały czas ubijając
wlałam mleko, oliwę i roztopione, przestudzone masło.
Dodałam pozostałą mąkę. Dokładnie wymieszałam, odstawiłam na pół godziny, by ciasto odpoczęło.
Usmażyłam cienkie naleśniki nie używając już tłuszczu.
Dużą czerwoną cebulę pokroiłam w piórka. Pół papryki żółtej i pół czerwonej pokroiłam w paski a kilka cienkich plasterków
boczku w słupki. Na patelni podsmażyłam boczek, dodałam
paprykę i cebulę. Doprawiłam kolorowym pieprzem i świeżym rozmarynem.
W garnuszku podgrzałam 100 ml mleczka kokosowego. Dodałam
200 g sera gorgonzola. Mieszałam tak długo, aż składniki połączyły się i utworzyły aksamitny, gęsty sos.
Naleśniki wypełniłam farszem, złożyłam fikuśnie, polałam kremowym sosem.
Posypałam obficie posiekaną natką pietruszki.
Bardzo smacznie polecam.
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/08/nalesniki-z-warzywami-i-boczkiem-w.html