Wykonanie

Kolejna odsłona pysznychnaleśników. Cienkie plackiwypełnione kolorową
papryką,
czerwoną cebulą i aromatycznym
boczkiem. Dzieło wieńczygorący sos z
sera gorgonzola i
kokosowego mleczka. Potrawazachwyciła zarówno gości jak i domowników.200 g przesianej
mąki pszennej,2
jajka, 350 ml
mleka 1,5%,20 g stopionego
masła,1 łyżka
oliwy, szczypta
cukru i dwie szczypty
soli.
Jaja rozbiłam, dodałam
sól i
cukier oraz część
mąki. Cały czas ubijającwlałam
mleko,
oliwę i roztopione, przestudzone
masło.Dodałam pozostałą
mąkę. Dokładnie wymieszałam, odstawiłam na pół godziny, by ciasto odpoczęło.Usmażyłam cienkie naleśniki nie używając już tłuszczu.Dużą
czerwoną cebulę pokroiłam w piórka. Pół
papryki żółtej i pół czerwonej pokroiłam w paski a kilka cienkich plasterków
boczku w słupki. Na patelni podsmażyłam
boczek, dodałam
paprykę i
cebulę. Doprawiłam
kolorowym pieprzem i świeżym
rozmarynem.W garnuszku podgrzałam 100 ml
mleczka kokosowego. Dodałam200 g
sera gorgonzola. Mieszałam tak długo, aż składniki połączyły się i utworzyły aksamitny, gęsty sos.Naleśniki wypełniłam farszem, złożyłam fikuśnie, polałam kremowym sosem.Posypałam obficie posiekaną
natką pietruszki.Bardzo smacznie polecam.