Wykonanie
Tortilla to jedno z tradycyjniejszych dan
śniadaniowych oraz t apasów hiszpański .Tradycyjna jednak zawiera
ziemniaki oraz
cebule, ja zaś wzbogaciłem ja o chorizo oraz
paprykę .Historia tego przepisu powstała w bardzo ciekawy sposób . Otóż podczas ostatniej podróży do Hiszpanii, a miała ona miejsce w weekend majowy, przywiozłem ze sobą chorizo, owe chorizo wisiało sobie na sznurku w kuchni. Któregoś dnia przygotowywałem tortille na targ
śniadaniowy i wpadłem na pomysł i ż, dlaczego nie użyć tego chorizo do tortilli...Jakżeż było moje zdziwienie, kiedy okazało się ż e ta tortilla cieszyła się najlepszym wzięciem :)Otóż w kolejne weekendy nie zabrakło wśród hiszpas ń kich specjałów Właście tortilli z chorizo :)Przy pomocy dużego talerza obracamy tortille i smażymy jeszcze kilka minut.

Wlewamy całość na rozgrzana patelnie, na której jest dosłownie kilka kropli
oliwy i smażymy do momentu, kiedy
jajka zaczną gęstnieć .

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy świeża
papryka, szczyptę
soli oraz
pieprz kolorowy, dodajemy
jajka.

smażymy również w
oliwie z
ziemniaków oraz
cebuli.

chorizo kroimy w plasterki.
Ziemniaki kroimy w talaki i smażymy na
oliwie w której smażyliśmy
cebule.
Cebule kroimy niezbyt drobno i smażymy na sporej ilości
oliwy, gdyż, kiedy będzie gotowa, zdejmiemy ja na bok i na tej samej
oliwie usmażymy
ziemniaki oraz chorizo.