ßßß Cookit - przepis na Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

nazwa

Wykonanie

Potrawa ta kojarzy mi się z uroczystościami i specjalnymi
świętami.Tym razem było
podobnie. Przygotowałam zrazy z powodu wyjątkowego spotkania :)
Kilogram świeżej, zrazowej
wołowiny pokroiłam na równe
plastry. Rozbiłam je nieco, po czym z jednej strony posmarowałam
musztardą i posypałam pieprzem.
Na każdym kawałku położyłam
plaster wędzonego boczku,
po dwa paski czerwonej i żółtej
papryki, cząstkę cebuli i nieco małosolnego ogórka. Ciasno zwinęłam,
spięłam wykałaczkami. W głębokiej patelni rozgrzałam chlust
oleju. Podsmażyłam zrazy z każdej strony. Gdy były rumiane wlałam
trzy stołowe łyżki wody. Dodałam jedną dużą marchew, kawałek selera,
ziele angielskie, liść laurowy, nasiona kolendry, ziarna pieprzu i dwa goździki. Dusiłam na maleńkim ogniu prawie trzy godziny.
Kiedy mięso było prawie miękkie dodałam morską sól do smaku
oraz niecałą szklankę czerwonego, półwytrawnego wina. Przykryłam, dusiłam jeszcze
kilkadziesiąt minut do miękkości.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/09/zrazy-woowe.html