ßßß Cookit - przepis na Zrazy wołowe zawijane

Zrazy wołowe zawijane

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina zrazowa 1 kilogramów
ogórek konserwowy 2 sztuk
cebula 1 sztuk
boczek wędzony 5 dekagramów
sól według uznania
pieprz według uznania
musztarda według uznania
tłuszcz według uznania
bulion grzybowy 1 kostek
liść laurowy 1 sztuk
Czarny ziarnisty pieprz według uznania
ziele angielskie według uznania
zagestnik do sosów według uznania
musztarda według uznania
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, a boczek i ogórki w paseczki. Wołowinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w cienkie plastry ok. 1cm grubości. Rozbijamy je tłuczkiem do mięsa.
Płaty mięsa oprószamy solą i pieprzem i cienko smarujemy musztardą. Na każdym płacie układamy piórka cebuli, paseczek ogórka i boczku. Ciasto zwijamy i obwiązujemy nicią kuchenną lub spinamy wykałaczkami.
Zrazy smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc je ze wszystkich stron.
Podsmażone zrazy wkładamy do rondla i zalewamy bulionem grzybowym lub wołowym tak, by płyn przykrył mięso. Dodajemy listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i dusimy na małym ogniu, aż zrazy będą miękkie. Sos zagęszczamy, możemy doprawić do smaku. Zrazy wyjmujemy i usuwamy nici lub wykałaczki, ponownie wkładamy do sosu i podgrzewamy.
Autor: amr5
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: drukuj
Data: 2012-03-14
zrazy wolowe zwijane
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8378/Zrazy-wolowe-zawijane