Wykonanie

Kasza gryczana należy do naszych ulubionych
kasz. Nauczyłam się ją jeść od rodziny mojego
męża. Robię ją bardzo często do gulaszu a obowiązkowo do zrazów. Lubimy ją też czasem jeść posypaną pokruszonym
twarogiem i popijaną
maślanką. Tym razem zrobiłam ją do zrazów zawijanych, wykonanych nieco inaczej, niż zwykle.1, 5 szklanki
kaszy gryczanej3 szklanki
wodykawałek
wędzonego boczku z tłuszczem
sólZrazy1/2 kg
wołowiny zrazowej
boczek wędzonycebulaogórek kiszonymusztardasól,
pieprz,
majeranekKaszę zalewamy wrzącą
wodą, solimy, dodajemy kawałek
wędzonego boczku i gotujemy na małym ogniu az wchłonie
wodę, uważając, żeby się nie przypaliła.
Mięso kroimy w plastry i rozbijamy na cienkie płaty. Solimy, psypujemy
pieprzem i
majerankiem. Każdy płat smarujemy
musztardą, nakładamy po plasterku
wędzonego boczku,
cebuli i
kiszonego ogórka, zawijamy roladki. Kładziemy je złączeniem na dół na rozgrzany
olej i smażymy,aż zbrązowieją.
Potem podlewamy
wodą i dusimy do miękkości. Na końcu zagęszczamy sos łyżką
mąki rozbełtaną w wodzie.Zrazy podajemy z
kaszą gryczaną , polaną sosem w towarzystwie
kiszonego ogórka. Bardzo to wszystko do siebie pasuje. Smacznego !