Wykonanie

Przeglądając stare magazyny"La Tavola" ponowniezauważyłam potrawę, którązapragnęłam przygotować i skosztować. Focaccia z
cukinią i
serem feta jest wyjątkowa.Podstawą jest naturalnie ciasto,które powstaje z połączenia
trzechskładników: 500 g
mąki,pół szklanki
oliwy i nie więcejniż 3/4 szklanki ciepłej
wody.
Mąkę wymieszałam z
oliwąza pomocą drewnianej łyżki.Dodałam
wodę i wyrabiałam na blacie około 10 minut.Zawinęłam w wilgotną ściereczkę, odłożyłam na pół godziny, by odpoczęło.W międzyczasie przygotowałam farsz: 2
marchewki, średniej wielkości
cukinię,
cebulę,
pomidora bez skóry oraz 3
łodygi selera naciowego umyłam i pokroiłam w kostkę. Zasmażyłam na patelni, na rozgrzanym
oleju.Doprawiłam łyżką
soku z cytryny,
solą,
kolorowym pieprzem,świeżym
tymiankiem i
bazylią. Zdjęłam z ognia, wystudziłam.Ciasto podzieliłam na dwie części, rozwałkowałam.Pierwszy placek położyłam na dużej, okrągłej, natłuszczonej blasze.Wyłożyłam farsz warzywny, poukładałam cząstki
fety, przykryłamdrugą częścią ciasta. Brzegi złączyłam - poprzyciskałam do siebie palcami.Wierzch posmarowałam
oliwą, ponakłuwałam patyczkiem do szaszłyków.Piekłam około 35 minut w temperaturze 220°C.Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)