Wykonanie
Pyszny, sycący deser.Zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Kojarzy się z latem, odpoczynkiem i beztroskim czasem.Te delicje przypominają mirodzinny dom. Mieliśmygofrownicę w kształcie
serca i takie serduszkowe gofry z apetytem zajadaliśmy.Wystarczyło posypać
cukrempudrem, albo polać
miodemby poczuć się jak w raju :)150 g
masła, 200 ml
mleka, 200 g
mąki, 140 g
cukru, 4
jaja,pół łyżeczki
proszku do pieczenia, szczypta
soli.
Masło roztopiłam i wystudziłam.
Mąkę przesiałam, dodałam
proszek do pieczenia i
mleko - zmiksowałam.Cały czas miksując dodawałam
cukier i
jaja.Na końcu wlałam
masło, wsypałam
sól, miksowałam jeszcze kilka sekund.Ciasto odstawiłam na 20 minut, by odpoczęło.Gofrownicę rozgrzałam, posmarowałam bardzo cienką warstwą
oleju.Usmażyłam gofry. Gdy ostygły ułożyłam na każdym
truskawki,położyłam gałkę
lodów bakaliowych, przybrałam ubitą na sztywno
śmietaną kremówką. Posypałam
cukrem pudrem, ozdobiłam listkami
mięty.Bardzo słodko i smacznie polecam :)