Wykonanie
Parmezan - ten twardy
serjest znany i bardzo chętniekupowany.Najczęściej stosuje się go w postaci startej do pizzy,
makaronu, zup i
sosów.Wyróżnia się dwa rodzaje
parmezanu: Parmigiano Reggiano i
Grana Padano.
Ser ten powinien dojrzewaćminimum dwa lata.Im jest starszy, tym pikantniejszy i ostrzejszy jest jego smak.Na pierwszy rzut oka kotleciki niczym nie różnią się od tradycyjnychmielonych. Jednak już przy pierwszym kęsie dostrzega się różnicę ;)Poprosiłam
panią w mięsnym sklepie, by zmieliła mikawałek
wołowiny i
łopatki. Łącznie około 35 dag.Do
mięsa wbiłam dwa
jajka. Dodałam pół łyżeczki
kolorowego pieprzu,pół pęczka
natki pietruszki, jedną
cebulę posiekaną drobno i zasmażonąoraz osiem łyżek tartego
parmezanu.Nie dodawałam
soli, ponieważ
ser zawiera jej wystarczającą ilość.Dokładnie połączyłam wszystkie składniki,uformowałam owalne, płaskie kotleciki. Obtoczyłam je w
bułce tartej,usmażyłam w głębokim tłuszczu.Do ugotowanych i odparowanych
ziemniaków włożyłam łyżkę
masła i dwie łyżki gęstej
śmietany 18%. Ubiłam tłuczkiem.
Marchewkę utarłam na średnich oczkach tarki.
Śmietanę wymieszałam z łyżką
miodu,
sokiem z cytryny,szczyptą
soli i
białym pieprzem. Połączyłam z
marchewką tuż przed podaniem.O ilości kalorii zawartych w tym posiłku nie wspomnę...bo i nie warto :PWalory smakowe biorą górę :)Bardzo, bardzo smacznie polecam.