Wykonanie
Kiedyś istniało dla mnie tylko spaghetti z
sosem pomidorowym, później odkryłam
szpinakowe , obecnie
hitem jest spaghetti carbonara :)Składniki:200g
makaronu spaghetti5 plasterków
boczku2 ząbki
czosnku2
jajka2 łyżki
śmietany50g
parmezanu (lub innego twardego, tartego
sera)
natka pietruszkipieprzMakaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odlej i zostaw pod przykryciem, aby nie wystygłPokrojony w małe kawałki
boczek podsmaż na patelni aż się zrumieniDodaj posiekany
czosnek i smaż na małym ogniu przez kilka sekundDodaj ciepły
makaron, wymieszajPosyp połową
sera, zdejmij z ogniaRozbełtaj
jajka ze
śmietaną i odrobiną
pieprzu, zalej nimi
makaron na patelni, wymieszaj dokładnieJeżeli
sos jest zbyt rzadki – postaw patelnię na małym oginiu i mieszaj, aż sos zgęstniejePrzełóż
makaron na talerze, posyp pozostałym
serem i posiekaną
natką pietruszkiSmacznego :)