Wykonanie
Ja paczkuje, ty paczkujesz... Karnawalowo dzisiaj- warto na karanawalowy weekend upiec paczki :) Mocno tradycyjne i domowe. Przepis z mojego ulubionego klasyka "Kuchnia Polska" PWE. Jak dla mnie to kuchenna biblia kuchni polskiej ;) Nad paczkami trzeba sie sporo napracowac. Ale oplaca sie oczywiscie. Moje wyszly
moze nieco za jasne no i z braku czasu nie polukrowalam ich juz, posypalam na szybko
cukrem pudrem. Na szybko, bo zjedzone zostaly oczywiscie w jeden
dzien. Tym razem pomysl padl od Ewy . A dolaczyla sie do wspolnego pieczenia jeszcze Bozena i
Kasia .

Zrodlo: Kuchnia Polska PWE 2005, wydanie 47meSztuk: nie podanoZaczyn: 6 dkg
drozdzy swiezych, 1 lyzeczka
cukru, 1/3 szklanki
mleka, dwie lyzki
maki.
Drozdze rozetrzec z
cukrem, wymieszac z letnim
mlekiem i
maka, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.Ciasto: 5 zoltek, 1
jajko, 1/3 szklanki
cukru, 1 opakowanie
cukru waniliowego, sol, 3 szklanki
maki tortowej, ok 2/3 szklanki
mleka, skorka otarta z jednej
cytryny lub
pomaranczy, zaczyn, 8 dkg
masla lub
margaryny, 1 lyzka
spirytusu lub
czystej wodkiNadzienie: okolo 1/2 sloika gestego
dzemu lub 1 maly sloik rozy ucieranej, lub 1 sloik osaczonej
konfitury z
wisniDo smazenia: 1 kg
planty lub
smalcuDo rondla wbic
zoltka i
jajko, dodac
cukier,
cukier waniliowy, szczypte
soli i ogrzewac na malym ogniu (z plytka ochronna) ubijajac trzepaczka, az urosnie i straci zapach surowizny. Odstawic z ognia i nieco ochlodzic mieszajac. Do miski przesiac
make, wlac letnie
mleko, dodac ubite
zoltka,
skorke z cytryny i wyrosniety zaczyn. Wszystko wymieszac drewniana lyzka, wyrabiac recznie okolo 15 minut, dodac stopiony tluszcz i ponownie wyrobic. Ciasto powinno odstawac od naczynia. Na koniec wlac
spirytus lub
wodke i ponownie wyrobic. Ciasto posypac
maka i odstawic przykryte sciereczka do wyrosniecia w cieple miejsce na 1 1/2 godz. Wyrosniete przelozyc na stolnice. Formowac placuszki w srodek nakladac nadzienie. Uformowane paczki ukladac na sciereczce zlepieniem do dolu. Przykryc sciereczka i pozostawic do wyrosniecia. W rondlu rozgrzac tluszcz, kawalkiem ciasta sprawdzic temperature. Gdy odskoczy od dna jest odpowiednia. Wkladac po kilka paczkow, by mogly swobodnie plywac, przykryc pokrywka. Gdy
spod sie urumieni przewrocic na druga strone i smazyc z odkryta pokrywka. Wyjmowac lyzka cedzakowa i odsaczyc na papierze kuchennym. Polac lukrem i przybrac
skorka pomaranczowa.

Dodaje do akcji: