ßßß
Zrodlo: Kuchnia Polska PWE 2005, wydanie 47meSztuk: nie podanoZaczyn: 6 dkg drozdzy swiezych, 1 lyzeczka cukru, 1/3 szklanki mleka, dwie lyzki maki.Drozdze rozetrzec z cukrem, wymieszac z letnim mlekiem i maka, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.Ciasto: 5 zoltek, 1 jajko, 1/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, sol, 3 szklanki maki tortowej, ok 2/3 szklanki mleka, skorka otarta z jednej cytryny lub pomaranczy, zaczyn, 8 dkg masla lub margaryny, 1 lyzka spirytusu lub czystej wodkiNadzienie: okolo 1/2 sloika gestego dzemu lub 1 maly sloik rozy ucieranej, lub 1 sloik osaczonej konfitury z wisniDo smazenia: 1 kg planty lub smalcuDo rondla wbic zoltka i jajko, dodac cukier, cukier waniliowy, szczypte soli i ogrzewac na malym ogniu (z plytka ochronna) ubijajac trzepaczka, az urosnie i straci zapach surowizny. Odstawic z ognia i nieco ochlodzic mieszajac. Do miski przesiac make, wlac letnie mleko, dodac ubite zoltka, skorke z cytryny i wyrosniety zaczyn. Wszystko wymieszac drewniana lyzka, wyrabiac recznie okolo 15 minut, dodac stopiony tluszcz i ponownie wyrobic. Ciasto powinno odstawac od naczynia. Na koniec wlac spirytus lub wodke i ponownie wyrobic. Ciasto posypac maka i odstawic przykryte sciereczka do wyrosniecia w cieple miejsce na 1 1/2 godz. Wyrosniete przelozyc na stolnice. Formowac placuszki w srodek nakladac nadzienie. Uformowane paczki ukladac na sciereczce zlepieniem do dolu. Przykryc sciereczka i pozostawic do wyrosniecia. W rondlu rozgrzac tluszcz, kawalkiem ciasta sprawdzic temperature. Gdy odskoczy od dna jest odpowiednia. Wkladac po kilka paczkow, by mogly swobodnie plywac, przykryc pokrywka. Gdy spod sie urumieni przewrocic na druga strone i smazyc z odkryta pokrywka. Wyjmowac lyzka cedzakowa i odsaczyc na papierze kuchennym. Polac lukrem i przybrac skorka pomaranczowa.
Dodaje do akcji: