Wykonanie
Wakacje w Zakopanem zmobilizowały mnie troszeczkę do wykorzystania przepisów w wersji góralskiej, bacowska grzanka ujęła moje podniebienie ale pizza... mniam! stopiony
oscypek zwieńczył smak tej pizzy, w zasadzie nie trzeba żadnych dodatkowych składników... wystarczy bundz,
oscypek i
boczek - rewelacja!

przepis własnySkładniki: na ciasto450g
mąki pszennej ( użyłam T450 )10g świeżych
drożdży 1/4 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli250ml letniej
wody50g
oliwy extra verginSkładniki na
sos pomidorowy:puszka
pomidorów krojonychząbek
czosnkuduża garść świeżej
bazyliigarść świeżego
rozmarynu,sol do smaku ( opcjonalnie )3 łyżki
oliwypół łyżeczki
cukruDodatki:
oscypekbundz
mozzarellawędzony boczekcebula czerwona i białalistki
tymiankukonfitura żurawinowaDrożdże przełożyć do małego naczynia i zasypać
cukrem, wstawić do lodówki na 20 minut, po tym czasie powinny się rozpuścić.Resztę składników umieścić w malakserze, gdy
drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny. W tym czasie przygotować sos. W tym celu należy wszystkie składniki sosu zmiksować na pulpę i odstawić do lodówki.Ciasto wyłożyć na stół oprószony
mąką, rękoma uformować na odpowiednią wielkość, wyłożyć kilka łyżeczek
sosu pomidorowego, resztę składników według uznania i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 250' na 7 minut. Po wypieczeniu wierzch polać
konfiturą żurawinową i podawać.Smacznego:-)