Wykonanie
Wspaniałego Weekendu Wam życzę...dużo słodkości i odpoczynku przede wszystkim :)

Składniki: na kruchy spód170g
mąki pszennej tortowej120g zimnego
masła2 łyżki mielonych
migdałówżółtko1 łyżka kwaśnej
śmietanyZ wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat
mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.Składniki: Creme patissiere (według Pierre Herme )1 1/2 strąka
wanilii30g
mąki ziemniaczanej\80g
cukru pudru350ml pełnotłustego
mleka4
żółtka35g
masła w temp pokojowej* Dodatkowo:
brzoskwinie w syropie własnym +
galaretka brzoskwiniowa lub łyżeczka
żelatynyStrąki
wanilii przekroić wzdłuż na połówki, nożykiem zeskrobać nasionka. Do garnka o grubym dnie wsypać
mąkę ziemniaczaną i połowę
cukru. Mieszając trzepaczką połączyć stopniowo z
mlekiem, dodać nasionka
wanilii i strąk ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia i przecedzić.Do miski włożyć
żółtka i pozostały
cukier. Ubijać trzepaczką 3 minuty aż masa zbieleje. Połączyć ze 100ml gorącego
mleka, wlać do garnka z pozostałym
mlekiem i mieszając na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia.Gdy krem zgęstnieje, przelać go do miski i wstawić do naczynia z kostkami
lodu.Gdy krem ostygnie do temperatury 50', dodać
masło i mieszać trzepaczką lub ubijać mikserem aż stanie się gładki.Uwaga!!!! według przepisu tłumaczenia polskiego książki z której korzystałam wykonuje się krem tak jak powyżej jednak nie jesteśmy w stanie przecedzić zagotowanej
mąki z
mlekiem z resztek
wanilii więc postępujemy nieco inaczej!-
mleko (odrobinę odlewamy do innego naczynia)+ wanilia+
cukier +
masło podgrzewamy i przecedzamy.
Żółtka zahartować czyli odrobinę
mleka przelać do miseczki z rozbełtanymi
żółtkami i dopiero
potem żółtka z miseczki przelać do garnka z
mlekiem i dobrze roztrzepać rózgą,
mąkę należy rozbełtać w
mleku które odlaliśmy wcześniej i dolać ją do mikstury z
jajami, wszystko podgrzewać na malutkim ogniu ponieważ lubi się przypalać, gotować mieszając szpatułką do czasu aż powstanie gęsty
budyń.Jeśli masa będzie zbyt zimna wtedy w kremie po dodaniu
masła zrobią się maleńkie grudki więc trzeba będzie podgrzać by uratować krem.Na kruchy spód wyłożyć krem, następnie pokrojone na cienkie plasterki
brzoskwinie i włożyć do lodówki.
Sok z brzoskwiń należy podgrzać i dodać do niego łyżeczkę
żelatyny lub połowę opakowania
galaretki brzoskwiniowej, ostudzić, zalać
owoce na tarcie i ponownie wstawić do lodówki.Życzę smacznego :)