ßßß Cookit - przepis na Waniliowa tarta z brzoskwiniami

Waniliowa tarta z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

11 listopada był w tym roku wyjątkowo ponury i ciemny. Nie mogąc znieść braku słońca, próbowałam jakoś przetrwać ten dzień, przeglądając zaznaczone „do wypróbowania” przepisy. I tak trafiłam na „Słoneczną tartę brzoskwiniową” Pawła Małeckiego. Wszystkie składniki miałam akurat w swojej kuchni… :)
Składniki
Kruche ciasto:
100 g masła
200 g mąki pszennej tortowej
2 żółtka
2 – 3 łyżki gęstej śmietany
70 g cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Waniliowe nadzienie:
200 ml „pełnego” mleka (3,2%)
2 żółtka + 1 całe jajko
60 g drobnego cukru
pół laski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej
2 łyżeczki mąki pszennej tortowej
szczypta soli
Ponadto:
1 puszka brzoskwiń w syropie
cukier puder do dekoracji
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, cukier puder, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (tylko do połączenia składników). Kulę ciasta owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około godzinę.
Dużą formę do tarty smarujemy masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w plastry.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim przygotowaną wcześniej formę. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (lub fasolą). Wkładamy do piekarnika na około 20 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy jeszcze przez 5 minut. Studzimy.
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w plastry.
Mleko miksujemy z jajkami, cukrem, solą i mąką. Dodajemy ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. 1/3 przygotowanej masy wylewamy na podpieczony spód, układamy promieniście cząstki brzoskwiń. Wylewamy resztę masy i bardzo ostrożnie przenosimy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 25 – 30 minut (masa powinna się ściąć, ale nie przyrumienić).
Przed podaniem dekorujemy tartę cukrem pudrem. Jest bardzo delikatna, dlatego warto przygotować do niej na przykład domowy sos malinowy. Będzie pasował idealnie. :)
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-11-12
Przygotowanie:
30M
Gotowanie/pieczenie:
50M
Całkowity czas:
1H 20M
Średnia ocena:
5
Based on 1 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/11/12/waniliowa-tarta-z-brzoskwiniami