Wykonanie
11 listopada był w tym roku wyjątkowo ponury i ciemny. Nie mogąc znieść braku słońca, próbowałam jakoś przetrwać ten dzień, przeglądając zaznaczone „do wypróbowania” przepisy. I tak trafiłam na „Słoneczną tartę brzoskwiniową” Pawła Małeckiego. Wszystkie składniki miałam akurat w swojej kuchni… :)
SkładnikiKruche ciasto:100 g
masła200 g
mąki pszennej tortowej2
żółtka2 – 3 łyżki gęstej
śmietany70 g
cukru pudru1 łyżka
cukru z prawdziwą
waniliąWaniliowe nadzienie:200 ml „pełnego”
mleka (3,2%)2
żółtka + 1 całe
jajko60 g drobnego
cukrupół
laski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej2 łyżeczki
mąki pszennej tortowejszczypta
soliPonadto:1 puszka
brzoskwiń w syropiecukier puder do dekoracji
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę
masło,
cukier puder,
żółtka,
śmietanę i
cukier waniliowy. Siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (tylko do połączenia składników). Kulę ciasta owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około godzinę.Dużą formę do tarty smarujemy
masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Brzoskwinie odsączamy z
syropu i kroimy w plastry.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim przygotowaną wcześniej formę. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (lub
fasolą). Wkładamy do piekarnika na około 20 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy jeszcze przez 5 minut. Studzimy.
Brzoskwinie odsączamy z
syropu i kroimy w plastry.
Mleko miksujemy z
jajkami,
cukrem,
solą i
mąką. Dodajemy ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż
laski wanilii. 1/3 przygotowanej masy wylewamy na podpieczony spód, układamy promieniście cząstki
brzoskwiń. Wylewamy resztę masy i bardzo ostrożnie przenosimy do piekarnika.Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 25 – 30 minut (masa powinna się ściąć, ale nie przyrumienić).Przed podaniem dekorujemy tartę
cukrem pudrem. Jest bardzo delikatna, dlatego warto przygotować do niej na przykład domowy
sos malinowy. Będzie pasował idealnie. :)
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-11-12Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:50MCałkowity czas:1H 20MŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)