ßßß
11 listopada był w tym roku wyjątkowo ponury i ciemny. Nie mogąc znieść braku słońca, próbowałam jakoś przetrwać ten dzień, przeglądając zaznaczone „do wypróbowania” przepisy. I tak trafiłam na „Słoneczną tartę brzoskwiniową” Pawła Małeckiego. Wszystkie składniki miałam akurat w swojej kuchni… :)
SkładnikiKruche ciasto:100 g masła200 g mąki pszennej tortowej2 żółtka2 – 3 łyżki gęstej śmietany70 g cukru pudru1 łyżka cukru z prawdziwą waniliąWaniliowe nadzienie:200 ml „pełnego” mleka (3,2%)2 żółtka + 1 całe jajko60 g drobnego cukrupół laski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej2 łyżeczki mąki pszennej tortowejszczypta soliPonadto:1 puszka brzoskwiń w syropiecukier puder do dekoracjiMąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, cukier puder, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (tylko do połączenia składników). Kulę ciasta owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około godzinę.Dużą formę do tarty smarujemy masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w plastry.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim przygotowaną wcześniej formę. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (lub fasolą). Wkładamy do piekarnika na około 20 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy jeszcze przez 5 minut. Studzimy.Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w plastry.Mleko miksujemy z jajkami, cukrem, solą i mąką. Dodajemy ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. 1/3 przygotowanej masy wylewamy na podpieczony spód, układamy promieniście cząstki brzoskwiń. Wylewamy resztę masy i bardzo ostrożnie przenosimy do piekarnika.Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 25 – 30 minut (masa powinna się ściąć, ale nie przyrumienić).Przed podaniem dekorujemy tartę cukrem pudrem. Jest bardzo delikatna, dlatego warto przygotować do niej na przykład domowy sos malinowy. Będzie pasował idealnie. :)
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-11-12Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:50MCałkowity czas:1H 20MŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)