Wykonanie
Tradycyjne bretońskie ciasto z
suszonymi śliwkami. Swoją strukturą przypomina flan, lub
pudding. Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno.Far breton ze
śliwkami (Le far aux pruneaux) na podstawie przepisu Keda Black "Les basiques"Składniki:4
jajka75 g
mąki pszennej60 g
cukru200 ml
śmietany 22%200 ml
mleka25 g
masła1/4 łyżeczki
soli1 łyżka
rumu1
laska wanilii200-250 g suszonych
śliwekew.
cukier puder do posypania
masło do smarowania formyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Foremkę lub małe foremki wysmarować
masłem.
Suszone śliwki zalać
rumem i odstawić.
Mleko podgrzać z
laską wanilii i całkowicie wystudzić i odcedzić.
Masło roztopić i ostudzić.Całe
jajka ubić z
cukrem, dodać
mąkę, stopione
masło,
śmietanę i
mleko. Bardzo dokładnie wymieszać. Masa będzie płynna. Nasączone
rumem śliwki przekroić na połówki i włożyć równomiernie na dno formy. Wlać masę na
śliwki i wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut. W trakcie pieczenia masa wyrasta podobnie jak suflet, a następnie opada. Po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem.
,Składnik główny:
śliwki suszone,Składnik główny:
wanilia,Rodzaj dania:Ciasto,Deser,