Wykonanie

Miała być
tarta z
rabarbarem ale udało mi się kupić miękkie
nektarynki więc zmieniłam
plany. Ciasta z
galaretką to jedne z najchętniej jedzonych w mojej rodzinie, zwłaszcza latem. Na osłodę ponurych dni zostawiam więc przepis na takie optymistyczne ciacho:)*foremka 21 cmSkładniki: na ciasto:150 g
mąki100 g
masła1
żółtko50 g
cukru pudruszczypta
soli na nadzienie:1 opakowanie budyniu
waniliowego400 ml
mleka2 łyżki
cukru pudru2 łyżi
masła3
nektarynkigalaretka brzoskwiniowaSkładniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować i wlepić
ciastem dno i boki foremki wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 20 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wystudzić.Proszek budyniowy i
cukier wymieszać z odrobiną
mleka i wlać na pozostałe gotujące się
mleko i ugotować
budyń. Do gorącego budyniu dodać
masło i mieszać do połączenia. Ciepłą ale nie gorącą masę budyniową wyłożyć na ciasto.
Galaretkę rozpuścić w szklance
wody i odstawić do stężenia.
Nektarynki pokroić w plasterki i ułożyć na budyniu. Zalać tężejącą
galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem można udekorować
bitą śmietaną.